"Control strict al angajărilor" în strategia fiscală pe 2012
Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, spune că nu a fost stabilit numărul exact al disponibilizărilor în 2012 dar vor fi plafonate cheltuielile publice.
02 Septembrie 2011, 07:46
Strategia fiscal-bugetară pentru 2012 nu prevede în mod expres un număr exact al angajaţilor din sectorul bugetar care urmează să fie disponibilizaţi, ci doar un control strict al angajărilor şi o plafonare a cheltuielilor publice.
Ministrul finanţelor publice a mai precizat că noul Cod Fiscal aprobat de guvern va aduce o serie de facilităţi firmelor mici, care vor putea raporta veniturile trimestrial.
Gheorghe Ialomiţianu a spus că "declaraţia unică 112 se va depune, de la 1 octombrie, trimestrial, de către contribuabilii mici, acei care îndeplinesc concomitent două condiţii. Au până la 3 salarii, exclusiv, şi o cifră de afaceri până la 100.000 de euro".
Ministrul finanţtelor publice a precizat că "în această categorie vor intra şi ONG-urile şi asociaţiile de proprietari".
Modificările recente aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală prevăd, printre altele, şi măsuri care să ajute firmele viabile, dar care au dificultăţi financiare ca urmare a crizei.
Gheorghe Ialomiţianu a declarat că "avem, în primul rând, anularea penalităţilor pentru cei care vor plăti obligaţiile principale şi majorările până la 31 decembrie 2011, iar cei care nu pot să plătească aceste obligaţii până la sfârşitul acestui an au posibilitatea să plătească până la 30 a VI-a, dar reducerea penalităţilor va fi de 50%".
Ministrul finanţelor publice a subliniat că "de această facilitate vor beneficia şi acele firme care solicită eşalonarea la plată".
Numărul disponibilizărilor "nu a fost negociat cu FMI"
Strategia fiscal-bugetară prevede pentru 2012 un control strict al angajărilor în instituţiile publice şi o plafonare a cheltuielilor publice locale.
Gheorghe Ialomiţianu a adăugat că "nu este vorba de măsuri de a reduce personalul. Noi, în strategia fiscal-bugetară, avem două măsuri. Este vorba de controlul asupra angajărilor, şi în 2012, şi plafonarea la cheltuieli, potrivit Legii finanţelor publice locale.
Mai mult, ministrul finanţelor publice a adăugat că "nu avem negociat cu FMI un număr de funcţionari, să plece din sistem. Cu FMI şi Comisia Europeană am negociat ca, pentru 2012, să avem 7,2% cheltuieli cu salariile, din PIB".
Contribuabilii care nu vor reevalua clădirile şi vor fi menţinute la valori care nu reflectă preţul real, pentru a plăti impozite mai mici, vor fi sancţionaţi, a mai spus ministrul Finanţelor publice.
Gheorghe Ialomiţianu a adăugat că în domeniul turismului vor fi sancţionate acele firme care au spaţii şi nu le folosesc, iar cota de impozitare suplimentară va fi de 5%.
Însă proprietarii de hoteluri sau pensiuni care funcţionează mai mult de 6 luni pe an vor plăti doar jumătate din impozit.