Contractele secrete din energie "trebuie oprite"
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat la Radio România Actualităţi că încheierea de contracte preferenţiale în energie riscă să reducă valoarea companiilor.
Articol de Paul Poteraşi, 07 Februarie 2012, 14:47
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a declarat într-un interviu la Radio România Actualităţi că guvernul României trebuie să exploreze orice posibilitate juridică legală pentru a anula "contractele bilaterale secrete" din energie şi să negocieze cu respectivele companii noi contracte, la preţuri de piaţă.
"Problema nu a fost rezolvată. Câteva contracte bilaterale au fost anulate.
"Unele dintre condiţii au fost publicate însă există contracte în funcţiune care nu au fost încă anulate şi vreau ca guvernul să exploreze orice psoibilitate juridică pentru a anula aceste contracte secrete şi a renegocia contracte la preţul de piaţă", a spus reprezentantul FMI.
Jeffrey Franks a subliniat că nu este acceptabil ca aceste contracte să nu fie văzute de nimeni pentru că sunt secrete.
"Nimeni nu ştie cât e preţul şi, când săpăm un pic, ne dăm seama că veniturile care ajung la Hidroelectrica sunt mult mai mici decât ar trebui să fie pentru electricitatea furnizată.
"Eu le vreau oprite pe acelea secrete, cele care încuie, practic, România, sub preţul pieţei. Să mutăm tot pe piaţa deschisă, unde toată lumea poate să aibă o oportunitate şi să beneficieze de preţuri corecte", a precizat oficialul FMI.
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România a mai precizat că nu are obiecţii ca unele companii să aibă contracte bilaterale cu furnizorii de electricitate, "dar când este vorba despre contracte făcute sub preţul pieţei, vreau ca aceste contracte să fie transparente".
Energie ieftină vândută prin contracte secrete
Energia electrică produsă în hidrocentrale este una dintre cele mai ieftine, comparativ cu energia produsă în centralele pe bază de combustibili precum cărbunele şi gazul.
Hidroelectrica a anunţat în luna decembrie că vor fi reziliate contractele bilaterale de vânzare a energiei "la primul termen posibil".
"Conducerea Hidroelectrica a transmis, către beneficiarii contractelor bilaterale care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, notificarea privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare, la primul termen posibil, în conformitate cu prevederile legale şi contractuale", menţiona compania.
OPCOM reprezintă piaţa pe care se tranzacţionează contractele de electiricitate.
Directorul general al companiei, Dragoş Zachia, a declarat că Hidroelectrica negociază cu companiile cu care are contracte directe de vânzare a energiei electrice creşterea preţurilor de livrare cu 20%-25%, pe care să le aplice retroactiv de la 1 ianuarie, precum şi reducerea cantităţilor livrate cu 10%-20%.
Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără, potrivit Mediafax, producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din ţară şi Energy Holding.
Problema contractelor directe de vânzare a energiei este analizată şi de Comisia Europene.
Vicepreşedintele Comisiei, Joaquin Almunia, declara la Bucureşti în octombrie că la nivelul executivului european sunt analizate contractele Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galaţi şi Alro Slatina, dar şi cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea ar fi fost încheiate la tarife sub nivelul pieţei.