Continuă disponibilizările la Oltchim
La Combinatul Oltchim se fac listele cu angajaţii care vor fi concediaţi. Cel târziu în toamnă, Oltchim va fi privatizat, dar în prealabil se va împărţi în două societăţi.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 08 Mai 2013, 18:48
La Combinatul Oltchim se fac listele cu angajaţii care vor fi concediaţi.
Cel târziu în septembrie-octombrie, Oltchim va fi privatizat, dar în prealabil se va împărţi în două societăţi.
Prima societate va prelua datoriile combinatului, urmând ca cea de a doua să pornească de la zero.
Oamenii nu au încredere în viitorul combinatului şi din ce în ce mai mulţi se gândesc că plăţile compensatorii sunt o soluţie mai bună pentru ei.
Chiar dacă limita stabilită de către administratorii judiciari, în privinţa disponibilizărilor, este de 1.050 de persoane, săptămâna viitoare, 600 de oameni de la Combinatul din Râmnicu Vâlcea vor pleca acasă.
Sindicaliştii susţin, însă, că numărul doritorilor încasării plăţilor compensatorii ar putea fi mult mai mare de atât, chiar şi din rândul angajaţilor din secţiile funcţionale.
Liderul Sindicatului Victoria, Corneliu Cernev, e de părere că "tocmai acum sunt deschise listele, nu au vrut să fie cuprinşi pe aceste liste oamenii până când nu au văzut ordonanţa publicată.
"În momentul ăsta, probabil că vom avea discuţii cu conducerea societăţii, dacă vor fi mai mulţi cei care sunt indispensabili procesului de producţie sunt meseriaşii şi concură la buna funcţionare a instalaţiilor şi la siguranţa în funcţionare.
"O să încercăm să-i convingem să rămână în continuare să lucreze", mai spune Corneliu Cernev.
Plăţi compensatorii şi un venit minim de completare
Cei care vor pleca însă acasă, vor primi nu doar plăţi compensatorii, ci şi un venit minim de completare.
Aceşti bani îi vor primi şi cei 300 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu Piteşti, vizaţi şi ei, la rândul lor, de concedieri.
Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea spune că "plăţile compensatorii se vor primi conform contractului colectiv de muncă.
"În momentul în care vor fi aceste sume, adică în momentul în care va fi posibil, conform planului de organizare, dar în principal, vor primi acel venit minim de completare, care a fost votat în 30 aprilie şi care va fi pus concret la punct astăzi, printr-o hotărâre de guvern".
Conform planului de organizare, gândit de administratorii judiciari, primul pas spre privatizare va fi făcut în maxim o lună de zile, urmând ca acest proces să fie încheiat abia în septembrie-octombrie 2013.