Contestările în justiţie "periclitează politica fiscală"
Guvernul ar putea obţine "în ianuarie" cea de-a şasea tranşă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional. Delegaţia FMI a spus şi că "sunt presiuni asupra politicii fiscale a guvernului".
Articol de Ioana Dogaru, 01 Noiembrie 2010, 12:03
Şeful delegaţiei FMI Jeffrey Franks a declarat că va solicita aprobarea acordului cu guvernul român în bordul executiv al FMI "de la mijlocul lunii ianuarie".
"Aceasta este cea de-a şasea evaluare a programului FMI destinată deblocării unei tranşe de aproximativ 900 de milioane de euro.
"După ce conducerea FMI va aproba cele agreate şi după ce condiţionalităţile convenite vor fi implementate, vom putea să solicităm aprobarea Board-ului executiv al FMI, la mijlocul lunii ianuarie, conform aşteptărilor noastre", a declarat Jeffrey Franks.
Acesta a menţionat că România este "pe drumul cel bun", dar că politicile economice sunt "periclitate de contestările în justiţie" privind salariile bugetarilor şi pensiile.
El a spus că delegaţia FMI a ajuns la o înţelegere cu guvernul român privind adoptarea legii salarizării unitare până la aprobarea bugetului pe 2011.
Jeffrey Franks a spus că "recomandă cu putere" ca schimbările în politica fiscală să fie făcute cu "maximă prudenţă".
"Aici mă refer şi la reducerea, din greşeală am înţeles, a TVA-ului la unele produse alimentare.
"Astfel de schimbări afectează semnificativ strădaniile guvernului de a asigura o politică fiscală coerentă", a mai spus Jeffrey Franks.
Nou acord
Jefrrey Franks a menţionat că economia va închide 2010 cu o creştere negativă de -2%, dar că în 2011 se va simţi o uşoară creştere, produsul intern brut înregistrând în 2011 "un avans de 1,5%".
"Pentru a stimula creşterea economică, am agreat cu autorităţile alocarea de resurse suplimentare pentru investiţii în prima jumătate a anului 2011, astfel încât să accelerăm absorbţia fondurilor europene", a declarat Jeffrey Franks.
Din partea Comisiei Europene, Istvan Szekely a declarat că sprijină autorităţile în programul de absorbţie a fondurilor europene.
"Sectorul financiar trebuie întărit, trebuie luate măsuri pentru ca arieratele să fie plătite şi valoarea acestora să fie din ce în ce mai mică", a spus reprezentantul Comisiei Europene.
În privinţa unei noi reglementări comisioanelor de acordare a împrumuturilor bancare, Istvan Szekely a declarat că "am decis să colaborăm cu parlamentul pe marginea ordonanţei 50/2010.
"Scopul e să nu destabilizăm sistemul financiar", a menţionat acesta.
Guvernul a adoptat o lege privind împrumuturile bancare către populaţie care în opinia delegaţiei FMI "se aplică retroactiv".
Pe lângă împrumuturile de la FMI, guvernul a obţinut şi susţinerea financiară a Comisiei Europene "pentru traversarea crizei economice".
Şeful delegaţiei FMI Jeffrey Franks a subliniat că în ianuarie - februarie 2011 vor avea loc negocieri între FMI şi guvernul României privind un nou acord cu Fondul.