Consumul de gaze din România, "un record istoric"
Consumul de gaze a crescut cu 20% în ultimele zile, de la o valoare medie de 57 milioane metri cubi de gaz pe zi la 70 milioane metri cubi pe zi, afirmă secretarul de stat în ministerul economiei, Claudiu Stafie.
Articol de Ioana Dogaru, 31 Ianuarie 2012, 15:39
Secretarul de stat în ministerul economiei, Claudiu Stafie a declarat într-o conferinţă de presă că în România, consumul de gaze a atins un record istoric.
Această sitaţie a dus la majorarea importurilor de gaze, dar deocamdată nu se impune declanşarea situaţiei de urgenţă, a menţionat Claudiu Stafie. El a arătat că depozitele de gaze sunt pline dar, din motive tehnice, nu poate fi extrasă o cantitate prea mare de gaze din acestea.
"Pentru Bucureşti, la fel ca pentru întreg sistemul naţional, este un consum istoric de gaze. Orice am face, nu putem extrage mai mult din depozite, iar tot consumul suplimentar de gaze din aceste zile a fost asigurat din importuri. Nu este cazul pentru declanşarea situaţiei de urgenţă. În următoarele zile vom vedea", a afirmat secretarul de stat în ministerul economiei..
Consumul de gaze a crescut cu 20% în ultimele zile, de la o valoare medie de 57 milioane metri cubi de gaz pe zi la 70 milioane metri cubi pe zi marţi, a menţionat Claudiu Stafie în conferinţa de presă susţinută marţi.
Acesta a mai spus că importurile de gaz au crescut de la zi la zi, ajungând marţi la 17,5 milioane metri cubi, iar pentru miercuri este estimată o valoare de 20 milioane metri cubi de gaz importat.
"În această perioadă sunt suficiente gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie. Consumul unor companii a fost limitat în limita prevederilor contractuale, dar toată lumea are gaze", a precizat Claudiu Stafie.
Acesta a menţionat că au fost unele întreruperi accidentale în alimentarea cu gaze la unii consumatori, dar autorităţile fac tot posibilul să ţină situaţia sub control.
Romgaz şi OMV Petrom, cei mai mari producători de gaze din ţară, au anunţat că au suplimentat importurile de gaze, pentru a acoperi cererea în creştere determinată de temperaturile scăzute.