Consumul de droguri în România începe chiar şi la 10 ani
În cazul tutunului şi al alcoolului debutul este chiar mai devreme.
Articol de Daniela Vasilescu, 23 Ianuarie 2019, 17:37
Vârsta de la care copiii încep să consume droguri a scăzut, în ţara noastră, la 10-11 ani, atrag atenţia specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, iar în cazul tutunului şi al alcoolului, debutul este chiar mai devreme.
Potrivit datelor agenţiei, cele mai folosite substanţe sunt inhalantele, cannabisul şi cele cu efecte psihoactive. Medicul Bogdan Gheorghe spune că un consum de droguri de la vârste fragede afectează dezvoltarea sistemului nervos central, dar şi pe cea a întregului organism.
"Efectele care sunt produse ca urmare a acestui consum fac persoana să arate ca un zombie. Deci nu este propriu zis vorba de un tip, este vorba de un nou comportament, ca urmare a consumului acestei substanţe. Efectele sunt mai mult de aceasta stare, să spunem de somnolenţă cu mişcări necontrolate, ca urmare a schimbărilor care sunt făcute în laboratoare acestor substanţe etnobotanice. Sunt substanţe chimice produse în laborator şi ca urmare a faptului că multe au fost supuse controlului, dealerii acestor substanţe schimbă structura chimică, astfel încât să apară o substanţă nouă care să imită efectele drogurilor tradiţionale, pentru că de la asta s-a pornit, dar să nu mai fie supuse controlului", spune medicul Bogdan Gheorghe.
Pentru a preveni consumul timpuriu de droguri, Agenţia Naţională Antidrog derulează în grădiniţe şi şcoli campanii de informare, într-un limbaj accessibil copiilor şi adolescenţilor.