Construcţiile în parcuri "avantajează mafia imobiliară"
"Coaliţia pentru Mediu" contestă un amendament la modificarea legii spaţiilor verzi, potrivit căruia în zonele retrocedate, din parcuri, proprietarul are dreptul să construiască.
Articol de Andreea Marin, 14 Februarie 2014, 19:12
Coaliţia pentru Mediu, un grup de organizaţii neguvernamentale ecologiste, contestă un amendament la modificarea legii spaţiilor verzi, potrivit căruia în zonele retrocedate, fie ele şi din parcuri, noul proprietar are dreptul să construiasă.
Societatea civilă îi acuză pe parlamentari că încurajează astfel ceea ce numesc mafia imobiliară şi ameninţă cu proteste, iar aceştia din urmă se apără şi reclamă apariţia cu insistenţă în toate dezbaterile pe tema amendamentui, care a primit deja un aviz negativ de la mediu.
De cealaltă parte, Ministerul Mediului, transmite că vor reînnoi aviyul negativ de câte ori va fi nevoie.
Coaliţia pentru Mediu din România apreciază că intrarea în vigoare a acestui amendament ar da posibilitatea construirii pe 85% din suprafaţa spaţiilor verzi retrocedate.
Potrivit legislaţiei europene însă oraşele din România trebuie să asigure o suprafaţă verde de minimum 26 mp pe cap de locuitor, or Bucureştiul, la ora actuală "oferă" locuitorilor săi doar o treime.
Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu, le-a cerut astăzi în Parcul Izvor din Capitală parlamentarilor să blocheze o astfel de măsură.
"Se pregăteşte genocidul spaţiilor verzi, introducându-se un amendament prin care orice spaţiu verde privat - vorbim de afaceri imobiliare aici - se va putea construi până la un procent de 85%" spune Dan Bărbulescu.
Comisia parlamentară "a permis introducerea amendamentului"
Preşedintele Comisiei de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Parlament, Marin Almăjanu, spune însă că dezbaterile pe marginea modificării legii spaţiilor verzi la care a fost introdus amendamentul contestat de organizaţiile de mediu au fost amânate în aşteptarea unui aviz din partea Ministerului Mediului.
"Ea a fost discutată de mai multe ori, inclusiv în sesiunea trecută. Nu s-a dat vot final pe această lege, solicitând Ministerului Mediului un punct de vedere scris" spune Marin Almăjanu.
Ministerul Mediului a dat odată un aviz negativ pentru acest amendament, anunţă secretarul de stat Anne Jugănaru, care dă şi asigurări că instituţia pe care o reprezintă îl va reînnoi de câte ori va fi nevoie.
"Evident că ne vom păstra această poziţie. De asemenea, am înţeles în cadrul comisiei că va urma să existe o solicitare şi către Ministerul Dezvoltării. Din câte ştiu eu, nici Ministerul Dezvoltării nu este de acord" mai spune Anne Jugănaru
Problema este - mai consideră Anne Jugănaru - la Comisia din Parlament, care a permis reapariţia amendamentului:
"Pentru mine e o surpirză faptul că s-a revenit asupra acestui amendament. Pe semne că există nişte dorinţe în acest sens" afirmă Anne Jugănaru.
Preşedintele Comisiei, Marin Almăjanu, reclamă că până acum nu sunt cunoscute originele acestui amendament, adică nici iniţiatorul său şi nici maniera de reintroducere în dezbateri.
"Cred că a fost reintrodus din nou. Punctul meu de vedre personal este că acest amendament nu îşi are locul şi rostul. Deci eu votul nu-l voi da pentru acest amendament".
În amendamentul în cauză se menţioneză că: "este permisă schimbarea destinaţiei terenurilor proprietate privată, prevăzute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligaţia amenajării unui teren echivalent ca suprafaţă sau a menţinerii ori amenajării a 15% din suprafaţa terenului ca spaţiu verde".