Confiscarea extinsă, "o măsură de recuperare a prejudiciilor"
Procurorul general Tiberiu Niţu spune că o mare parte a prejudiciilor unor infracţiuni nu au putut fi recuperate pentru că infractorii de multe ori nu au bunuri pe numele propriu.
05 Martie 2014, 14:27
Activitatea procurorilor în 2013 a fost foarte bună, apreciază şeful Ministerului Public, Tiberiu Niţu, la prezentarea bilanţului pe anul trecut.
A crescut numărul dosarelor soluţionate şi a scăzut procentul celor achitaţi, din cazurile care au ajuns în instanţă.
Procurorul General spune că sunt cele mai bune performanţe din ultimii 10 ani, dar punctează ca prioritate pentru acest an creşterea gradului de recuperare a prejudiciilor şi bunurilor obţinute prin infracţiuni.
Anul trecut, procurorii au confiscat bunuri în valoare de doar 1 miliard şi aproape 300 de milioane de lei, din prejudiciul estimat la aproximativ 8 miliarde de lei.
"Nu am reuşit să identificăm, cât ne-am fi dorit, bunurile ce puteau fi supuse măsurilor asigurători.
"Considerăm că acest lucru se datorează în primul rând faptului că cei mai mulţi dintre infractori nu au bunuri în proprietate, astfel încât în anchetele viitoare va trebui să ne concentrăm mai mult resusele şi în zona investigaţiilor financiare şi susţine necesitatea aplicării la o scară mult mai largă a confiscării extinse.
"Pentru a forma o practică judiciară serioasă în materia confiscării extinse, inclusiv de la terţi, adică de la persoane care nu sunt trimise în judecată şi nu vor fi condamnate, trebuie să depăşim anumite inerţii mentale. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea", spune Tiberiu Niţu.
Procurorul General Tiberiu Niţu arată că jumătate din dosarele trimise instanţelor din România de-a lungul anului trecut se referă la infracţiuni contra persoanei şi a patrimoniului, adică omoruri, acte de violenţă sau furturi.