Confiscarea extinsă "nu a fost foarte mult uzitată în dosarele în curs"
EXCLUSIV: Ministrul justiţiei declară că speră să aibă sprijinul Parlamentului pentru proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averilor dobândite prin infracţiuni.
16 Septembrie 2016, 09:50
Se apropie termenul până la care România trebuie să transpună în legislaţia proprie directiva europeană privind confiscarea extinsă a averilor dobândite prin infracţiuni.
Data limită este 4 octombrie, iar ministrul justiţiei, Raluca Prună, speră ca proiectul de lege pe care ministerul său îl pregăteşte să aibă sprijinul Parlamentului.
Într-un interviu acordat corespondentului nostru la Ierusalim, Dragoş Ciocîrlan, ministrul Raluca Prună spune că "primul vehicul" pe care intenţionează să îl folosească este transmiterea proiectului în Parlament şi nu "metoda ordonanţei de urgenţă".
Raluca Prună:Nu am exclus posibilitatea unei ordonanţe de urgenţă, însă îmi exprim încrederea că nu va fi nevoie să ajungem acolo. Trebuie să mai spun şi că înainte de a prezenta acest proiect sub mandatul meu, România a făcut numeroşi paşi. Legislaţia, astfel cum există ea la această oră, prevede deja în Codul Penal posibilitatea confiscării extinse. Din păcate, ea nu a fost foarte mult uzitată în dosarele în curs, iar ceea ce facem prin acest proiect este să transpunem în integralitate directiva şi să explicăm că trebuie să fie unul dintre mijloacele cele mai disuasive pentru săvârşirea anumitor tipuri de infracţiuni.
Şi în ceea ce ne priveşte pe noi, pentru că avem o discuţie foarte amplă şi despre supraaglomerarea sistemului penitenciar, am mai spus, poziţia mea este aceea că de cele mai multe ori, pentru infracţiuni economice, un caracter de descurajare foarte puternic este confiscarea produsului infracţiunii şi nu executarea unei pedepse care în general, în România şi peste tot în lume, este o pedeapsă mai mică decât pentru fapte de drept comun.
Ministrul justiţiei este în vizită în Israel, unde ieri a semnat cu omologul său o declaraţie comună care pune bazele unei cooperări judiciare mai extinse între cele două ţări.