Condiții speciale la examenele de admitere la facultățile de medicină
La Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, au susținut examenul de admitere peste 2.300 de candidați.
Articol de Radiojurnal, 26 Iulie 2020, 15:10
Peste 3.300 de candidați au dat astăzi examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila,, din București.
Cu excepția celor 46 de olimpici care au fost declarați deja admiși, tinerii au concurat pentru ocuparea celor peste 1.100 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 292 de locuri cu taxă, scoase la concurs.
Şi la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, au susținut examenul de admitere peste 2.300 de candidați.
Au fost puse la dispoziția lor 100 de amfiteatre, astfel încât să fie respectate măsurile de distanțare. Conducerea Universității a anunțat o procedură nouă și în privința anunțării rezultatelor.
Reporter: Cristina Vartolomei - Peste 2.300 de candidați s-au înscris pe cele aproape 1.400 de locuri scoase la concurs de Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Cele mai căutate sunt Facultatea de Medicină Generală și specializarea pentru asistenți.
-: Vreau să fac ţara asta un loc mai bun, şi oamenii să aibă încredere în sistemul medical din România şi să fie bine. Să nu mai plece toţi tinerii din ţară.
-: La asistenţă medicală. Chiar mă atrage această parte. Sper să intru. Chiar şi la taxă şi aş rămâne.
Reporter: Punctajul obținut la testul grilă înseamnă 90% din media finală de admitere, alături de media de la bacalaureat. Așteptarea rezultatelor se va prelungi până mâine - spune rectorul UMF Iași, Viorel Scripcaru.
Viorel Scripcaru: Dacă până acum, în anii precedenți, scanarea tezelor se făcea în amfiteatru de față cu candidatul, în acest an n-a fost posibil acest lucru, absolut din punct de vedere tehnic, pentru că ar fi trebuit să avem 92 de echipe de scanare în toate amfiteatrele și atunci am ales modalitatea ca tezele să fie securizate, iar apoi tezele vor fi scanate într-o locație centrală şi apoi vor fi deschise, încât, spre sfârșit, vom ști ordinea candidaților.
Reporter: Cea mai redusă concurență este la Facultatea de Farmacie și la specializarea Asistență de profilaxie stomatologică, unde numărul candidaților înscriși este mai mic decât numărul locurilor bugetate care au fost scoase la concurs.
(RS)