Concluziile Raportul de Ţară al Uniunii Europene pentru România
România a continuat să înregistreze creştere economică peste media Uniunii Europene, însă aceasta se bazează în principal pe consum.
Articol de Iulian Olescu, 11 Aprilie 2018, 21:13
Investiţiile publice sunt mai ineficiente în România decât în restul ţărilor Uniunii Europene, iar creşterea economică se bazează pe consum şi pe împrumuturi - sunt concluziile Raportul de Ţară al Uniunii Europene pentru România.
Deficitul bugetar se apropie periculos de pragul de 3% din produsul intern brut, iar cel structural îşi continuă tendinţa de deviere semnificativă de la obiectivul pe termen mediu, de 1%, a avertizat şeful reprezentanţei Comisiei Europene, Angela Cristea. Alte detalii în materialul lui Iulian Olescu.
Reporter: România a continuat să înregistreze creştere economică peste media Uniunii Europene, însă aceasta se bazează în principal pe consum.
Se menţin inegalităţile sociale, iar deficitul bugetar riscă să nu se poată încadra în ţinta de 3% din PIB - a declarat şeful reprezentanţei Comisie Europene în România, Angela Cristea.
România are cel mai redus şomaj din ultimii 20 de ani însă se confruntă cu probleme de disponibilitate a forţei de muncă şi cu un risc ridicat de sărăcie pentru categoriile vulnerabile, iar investiţiile sunt ineficinete.
Angela Cristea: România are o rată a investiţiilor mai mare, aproape 23% din PIB decât media din UE care este undeva către 20% dar eficienţa acestor investiţii este mult mai redusă în România decât în restul Uniunii Europene. De obicei se cheltuie mai puţin decât se alocă şi se construieşte încă şi mai puţin.
Reporter: Pe de altă parte, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că ţara noastră a înregistrat cifre economice bune, însă recunoaşte că trebuie acţionat în direcţia transferului dinspre consum spre investiţii în privinţa motoarelor de creştere economică.
Eugen Teodorovici: Consumul reprezintă principalul element de creştere, şi asta trebuie să se schimbe obligatoriu şi pe termen cât mai scurt. Felul în care strategia este definită, planul de măsuri din planul de guvernare arată foarte clar că asta este direcţia.
Reporter: Eugen Teodorovici spune că se acţionează atât în direcţia impulsionării investiţiilor publice, inclusiv prin simplificarea procedurilor de achiziţii publice, cât şi în direcţia conturării unui cadru prietenos pentru investiţiile private