Concentraţia de cianuri la Roşia Montană "trebuie redusă"
Ministrul mediului, László Borbély, a cerut companiei Roşia Montană Gold Corporation să asigure fondurile pentru renaturare în primii ani de exploatare.
23 August 2011, 17:36
Ministrul mediului şi pădurilor, László Borbély, afirmă că va propune guvernului spre avizare proiectul de la Roşia Montană doar în cazul în care investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul pentru a nu afecta mediul.
Ministerul de resort a cerut companiei Roşia Montană Gold Corporation să asigure fondurile pentru renaturarea în primii ani de exploatare şi să reducă procentul de cianură până la un nivel nepoluant.
Deşi la nivel european valoarea maximă admisă pentru concentraţia de cianuri disociabile în mediu slab acid este de 10 ppm, ministerul mediului şi pădurilor a înştiinţat compania Roşia Montană Gold Corporation că valoarea propusă de ei pentru concentraţia de cianuri disociabile în mediu acid slab de 5 ppm nu poate fi acceptată.
László Borbély a solicitat companiei să prezinte soluţii pentru reducerea concentraţiei, astfel încât mediul înconjurător să fie protejat.
"Nu sunt mulţumit cu cinci. De ce? Pentru că am fost în Suedia şi am văzut tehnologii mai performante, şi le-am adresat scrisoare şi o să avem câteva discuţii cu toţi inginerii, tehnicienii şi din partea investitorilor, şi din partea ministerului ca să ajungem la o formulă mai jos de cinci", a declarat László Borbély.
Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul de la Roşia Montană a început în anul 2004, iar în 2006, compania Roşia Montană Gold Corporation a depus raportul la Studiul de Evaluare a Impactului.
În cadrul procedurii, s-au organizat 14 dezbateri în România şi două în Ungaria.
În acest sens, ministerul afacerilor externe a trimis notificări către statele posibil afectate, având în vedere prevederile Convenţiei Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului.
Ungaria a fost singura ţară care a confirmat participarea.
Într-un interviu la televiziunea publică, preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni, că proiectul de la Roşia Montană trebuie să înceapă, explicând că statul are nevoie de aur pentru a creşte rezervele Băncii Centrale la 200 de tone.
Şeful statului a mai spus că România va deschide două noi exploatări de aur, care vor fi gestionate de companii autohtone şi care ar putea aduce împreună peste 100 de tone de aur.