Concediul maternal se va reduce din 2011 la un an
Premierul Emil Boc a declarat după şedinţa de guvern că din 2011 concediul maternal se va reduce de la doi ani la un an, iar indemnizaţia pentru creşterea copilului rămâne la aceeaşi valoare.
Articol de Paul Poteraşi, 06 Decembrie 2010, 20:11
Premierul Emil Boc a declarat după şedinţa de guvern că din 2011 concediul maternal se va reduce de la doi ani la un an, iar indemnizaţia pentru creşterea copilului rămâne la aceeaşi valoare.
"Pentru cei care au indemnizaţia în derulare, durata concediului rămâne de doi ani iar valoarea rămâne aceeaşi: minim 600, maxim 3400 lei", a subliniat premierul.
Pentru persoanele care se află deja în concediu maternal, durata acestuia nu se modifică iar indemnizaţia rămâne la aceaşi valoare.
Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an acasă, dar în concediu fără plată.
Dacă se vor întoarce la muncă mai devreme de doi ani, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei, pe perioadă rămasă din cel de-al doilea an.
Modificările au fost decise, luni, de guvern.
"Am luat această decizie pentru ca, pe de-o parte, să nu-i afectăm pe cei care sunt astăzi în situaţia de a avea îndemnizaţia de creştere a copilului în derulare, iar în al doilea rând ca să pregătim, în 2011, un program coerent al guvernului, în parteneriat cu autorităţile locale, pentru construcţia de creşe, să adoptăm legislaţia în parlament cu privire la bone, în al treilea rând să transformăm, acolo unde este posibil, unele spitale în creşe astfel încât numărul acestora să poată fi suficient pentru cererea cu insistenţă pe piaţă în privinţa creşelor şi, nu în ultimul rând, perfecţionarea legislaţiei care vizează tichetele de creşă", a mai spus Emil Boc.
UNPR şi UDMR declaraseră anterior că se opun reducerii duratei concediului
Anterior, liderii UNPR şi UDMR au anunţat că resping posibilitatea reducerii duratei de doi ani a concediului maternal, dar şi aplicarea retroactivă a micşorării valorii indemnizaţiilor.
"UNPR consideră că păstrarea duratei de doi ani, indiferent să spunem de variantele pe care le vom adopta în ceea ce priveşte cuantumul în sine, că va fi păstrată situaţia actuală sau că va fi modificată, totuşi credem că dreptul la concediu de doi ani pentru creşterea şi îngrijirea copilului ar trebui să rămână neschimbat", a explicat liderul UNPR Marian Sârbu.
Şi preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, declarase că UDMR îşi menţine poziţia în legătură cu durata concediului maternal.
"Perioada de doi ani rămâne, deci nu vrem să reducem, nu vrem să acceptăm reducerea perioadei de doi ani de zile şi despre cuantum discutăm în continuare în coaliţie şi probabil şi la şedinţa de guvern", a spus Kelemen Hunor.
Trei variante au fost discutate în coaliţie
Ministrul muncii, Ioan Botiş, declarase recent că au fost propuse trei variante de lucru.
O primă soluţie consta în acordarea timp de un an a unei indemnizaţii reprezentând 85% din venituri, dar a cărei valuare maximă nu poate depăşi 3.400 de lei.
În plus, mamele care se întorceau la serviciu din a şaptea lună ar fi beneficiat de un bonus de 500 de lei.
Celelalte două variante ar fi prevăzut ca mamele să beneficieze timp de doi ani de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la 1.000 sau la 1.500 de lei.
În acest caz, bonusul pentru întoarcerea la serviciu mai devreme ar fi fost de 100 de lei lunar.