Concediu forţat, vacanţă forţată
Unele sindicate din învăţământ au propus ca zilele de concediu fără plată să fie calculate începând cu 15 septembrie, iar şcoala să înceapă mai târziu.
Articol de Ioana Dogaru, 31 August 2009, 17:10
Două dintre marile federaţii sindicale din învăţământ nu sunt de acord cu propunerea Federaţiei Educaţiei Naţionale de amânare a începerii anului şcolar cu 10 zile.
Acestea solicită totuşi premierului Emil Boc şi ministrului de finanţe, Gheorghe Pogea, revizuirea atitudinii faţă de unele domenii bugetare precum învăţământul sau sănătatea, unde întreruperea activităţii pe termen de zece zile nu este posibilă.
Procedura de stabilire a zilelor libere fără plată va fi decisă de fiecare minister în parte, cu respectarea legii, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, care a făcut un apel către angajaţii din sistemul public să înţeleagă necesitatea acestei măsuri temporare.
El a arătat că procedura a fost lăsată la latitudinea fiecărui ordonator principal de credite, care are ca variante - ce pot fi combinate - acordarea de zile libere, diminuarea salariilor, disponibilizări, reducerea programului de lucru, pentru a opera în final reducerea fondului de salarii. Procedura va fi stabilită prin discuţii cu angajaţii.
Pogea a mai precizat că reducerea de cheltuieli aferente zilelor libere a fost inclusă în ordonanţa de rectificare bugetară, aprobată, sâmbătă, de Guvern.
Nici ministrul Ecaterina Andronescu nu este de acord cu amânarea începerii anului şcolar.
Ea a precizat că mâine se va întâlni din nou cu liderii sindicali, pentru a discuta şi identifica soluţii astfel încât această problemă să fie rezolvată cu "minimum de efort financiar din partea profesorilor".