Concediile medicale, "verificate din mai"
Medicii de familie afirmă că verificarea pacientului la domiciliu pe durata concediului medical este o intenţie dificilă şi costisitoare.
15 Aprilie 2010, 15:42
Medicii de familie carcaterizează drept "o intenţie dificilă şi costisitoare" ordonanţa de urgenţă prin care angajaţii care intră în concediu medical pot fi verificaţi acasă şi sancţionaţi, dacă starea lor nu confirmă diagnosticul înscris pe document.
Mai mult, executivul a decis majorarea amenzilor pentru medicii care acordă astfel de concedii, fără respectarea prevederilor legale, şi vrea scurtarea perioadei pentru care se poate acorda concediu medical, de la 45 la 30 de zile.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, noul sistem care permite autorităţilor să verifice dacă angajatul care a solicitat concediul medical este într-adevăr bolnav ar urma să intre în vigoare de luna viitoare.
Astfel, angajatorul sau Casa de Asigurări de Sănătate pot să constate dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află bolnav la domiciliu sau la reşedinţa aleasă, între orele în care nu este la spital pentru tratament.
Verificările la domiciliu ar urma să fie efectuate de către reprezentanţi ai angajatorului sau ai poliţiei.
Ministerul Sănătăţii spune că această modificare a sistemului vine pe fondul numărului foarte mare de concedii medicale solicitate de către salariaţi.
Doctorul Sanda Alexiu, secretara Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, nu exclude fenomenul concediilor fictive.
Potrivit prevederii legale, în situaţia în care salariatul care beneficiază de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale care ar trebui să îi revină.
Dragoş Răducan, secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, crede că noua lege este bine-venită, mai ales pentru întreprinderile de stat, pe motiv că acolo se mai practică concediile medicale fictive".
Potrivit lui Dragoş Răducan, în cazul firmelor private angajaţii sunt verificaţi prin vizite la domiciliu.
Pretextul invocat de către angajator cel mai des pentru aceste vizite este, potrivit lui Dragoş Răducan, să îl întrebe dacă are nevoie de ceva.
Şi în Italia, angajaţii aflaţi în concediu medical pot fi controlaţi la domiciliu. Acest lucru îl fac, însă, reprezentanţi ai Institutului Prevenţiei Sociale.
În Italia, dacă un angajat nu este la domiciliu în timpul zilelor de boală, aşa cum este specificat pe certificatul medical, riscă să fie concediat.
În Italia vizitele se fac, de obicei, la solicitarea angajatorului, care vrea să verifice corectitudinea angajatului, indiferent dacă acesta lucrează în sistemul de stat sau în cel privat.