Comunitatea Declic cere judecarea în regim de urgenţă a dosarului "10 august". "În trei ani dosarul se prescrie"
Comunitatea Declic solicită Tribunalului Militar Bucureşti să judece în regim de urgenţă dosarul 10 august, având în vedere că mai sunt doar trei ani până la prescrierea faptelor, iar vinovaţii ar putea să scape de pedeapsă.
Articol de Radio România Actualităţi, 08 August 2023, 12:10
Comunitatea Declic solicită Tribunalului Militar Bucureşti să judece în regim de urgenţă dosarul 10 august, având în vedere că mai sunt doar trei ani până la prescrierea faptelor, iar vinovaţii ar putea să scape de pedeapsă.
"Declic a susţinut, prin avocaţi, victimele din dosarul 10 august şi va continua să achite costurile judiciare, până la o decizie a instanţei. A venit, în sfârşit, momentul pe care îl aşteaptă de cinci ani cetăţenii bătuţi şi gazaţi în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018, pentru că au îndrăznit să protesteze paşnic. Jandarmii agresori au fost trimişi în judecată. Dar, ca vinovaţii să fie cu adevărat pedepsiţi, Justiţia trebuie să îşi arate eficienţa şi să judece rapid dosarul. Altfel, acuzaţii pot scăpa prin prescrierea faptelor, o metodă deja folosită de acuzaţi şi în alte mari dosare", a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic - 10 august.
Comunitatea Declic a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, că membrii săi vor veni în Piaţa Victoriei, pe 10 august, de la ora 19,00, pentru a cere justiţie pentru victimele abuzurilor jandarmilor din 2018.
"O nouă expertiză tehnică din dosar, realizată de specialişti din cadrul MApN, arată că jandarmii au folosit împotriva propriilor cetăţeni grenade care aveau capacitatea de a exploda şi de a produce răni deosebit de grave. Această expertiză asupra efectelor grenadelor, cerută de Ioan Crăciuneanu, nu face decât să confirme oficial ce au spus victimele încă din prima zi: că s-a tras cu grenade periculoase în cetăţeni paşnici. Au fost folosite, conform procurorilor, 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de mână cu efect iritant lacrimogen şi 316 cartuşe calibrul 38 şi 40 mm cu efect iritant lacrimogen. Exista imagini care arată ca s-a tras chiar şi direct înspre protestatari şi jurnalişti", a explicat Declic.
Comunitatea a informat că a achitat costurile cu avocaţii care au reprezentat o parte dintre victime, printre care şi pe Ioan Crăciuneanu, cel care a solicitat şi obţinut redeschiderea anchetei în dosarul 10 august.
Foşti şefi ai Jandarmeriei, trimişi în judecată în dosarul "10 august"
Foştii şefi ai Jandarmeriei - Gheorghe Cucoş, Ionuţ Sindile şi Laurenţiu Cazan - au fost trimişi în judecată în dosarul "10 august". Decizia vine la cinci ani de la mitingul din Piaţa Victoriei, dispersat în forţă de către jandarmi.
Cei trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu sau de purtare abuzivă pentru că ar fi ordonat, cu încălcarea legii, intervenţia jandarmilor.
Potrivit procurorilor militari, faptele inculpaţilor au avut drept consecinţe îngrădirea libertăţii de întrunire şi a dreptului la integritate fizică şi psihică a manifestanţilor.
312 manifestanţi sunt părţi civile în cauză, iar dosarul va fi soluţionat la Tribunalul Militar Bucureşti.