Complicaţiile diabetului zaharat
Complicaţiile diabetului zaharat de tip 2 şi prevenirea lor constituie tema abordată, în această săptămână, în cadrul campaniei "Asumă-ţi să fii sănătos!".
Articol de Florin Lepădatu, 14 Aprilie 2017, 08:07
Complicaţiile diabetului zaharat de tip 2 şi prevenirea lor constituie tema abordată, în această săptămână, în cadrul campaniei "Asumă-ţi să fii sănătos!", derulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
Reporterul RRA, Adriana Turea: " Diabet înseamnă glicemie mare.
În acelaşi timp, diabet înseamnă complicaţii, care pot fi infarct miocardic, accident vascular celebral, afectarea renală, neuropatie, bolnavul nu-şi mai simte picioarele, şi retinopatie până la orbire.
Profesor doctor Cristian Băicuş spune cum este reprezentat fiecare risc de complicaţie.
Cristian Băicuş:" Complicaţiile apar la majoritatea şi, pe măsură ce trece timpul şi boala este mai veche, riscul este mai mare de complicaţii.
Sunt complicaţii care sunt estimate la 10 ani, 20- 24% din diabetici fac în fiecare decadă câte o complicaţie cardiovasculară, cum ar fi accident vascular celebral, sau boală coronariană, chiar infarct.
Ca să facă neuropatie, riscul este de 6 %, în fiecare decadă a bolii; iar celelalte sunt evaluate la nivelul întregii vieţi, din 100 de diabetici 4 vor orbii până la urmă din cauza diabetului şi 2 vor ajunge la dializă."
O parte dintre complicaţii pot fi prevenite.
Cristian Băicuş:" Ultimele studii arată că, dacă de la debutul diabetului, iei toate aceste măsuri - şi scăderea glicemiei, şi scăderea colesterolului, şi scăderea tensiunii arteriale - atunci efectul poate fi pe termen lung unul bun, de scădere importantă a acestor complicaţii."
Cei care au diabet de mai mulţi ani sunt sfătuiţi să-şi ţină controlul tensiunii arteriale, o glicemie rezonabilă, o greutate corporală normală şi să nu ducă o viaţă lipsită de mişcare.
Campania "Asumă-ţi să fii sănătos!" a fost lansată de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, care este marcată, în fiecare an, la data de 7 aprilie.
Timp de 8 săptămâni, instituţia va transmite comunicate cu sfaturi ale specialiştilor din diferite discipline medicale.