Comisia Europeană cere ca România, Bulgaria și Croația să facă parte fără amânare din Spaţiul Schengen
De la Bucureşti, ministrul de interne, Lucian Bode, dă asigurări că țara noastră rămâne ferm angajată în asigurarea securității interne a Uniunii Europene.
Articol de Radiojurnal, 17 Noiembrie 2022, 08:01
Comisia Europeană cere ca România, Bulgaria și Croația să facă parte fără amânare din Spaţiul Schengen de liberă circulaţie.
Într-un document difuzat la finalul unei reuniuni de desfăşurate ieri, executivul comunitar precizează că țara noastră are un management solid și de înaltă calitate al granițelor şi este implicată în cooperarea internațională în materie de poliție de frontieră.
În plus, consideră executivul comunitar, combaterea migrației ilegale și traficului de ființe umane. "Este momentul să spunem bun venit celor trei ţări. Aşteptarea a fost prea lungă", a afirmat ieri comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Ylva Johansson: Spațiul Schengen este una dintre marile realizări ale Uniunii Europene. Legăturile stabilite au dus la dezvoltarea pieței interne și a economiei. Schengen a îmbunătățit și standardele de viață ale oamenilor. 22 de state membre și alte patru din afara blocului comunitar fac parte din Schengen. Este timpul ca încă trei țări să fie admise. Bulgaria, România și Croația au demonstrat că îndeplinesc toate condițiile, au instrumente, dispun de structurile și procedurile necesare pentru gestionarea frontierelor externe, inclusiv a posibilelor amenințări la adresa securității.
Realizator: De la Bucureşti, ministrul de interne, Lucian Bode, dă asigurări că țara noastră rămâne ferm angajată în asigurarea securității interne a Uniunii Europene.
Lucian Bode: România este tot mai aproape de aderarea la spaţiul Schengen. Comisia Europeană a reconfirmat că România continuă să îndeplinească toate condițiile necesare pentru aderarea la spaţiul Schengen și implementează în mod corespunzător acquis-ul Schengen. Concluziile raportului sunt pozitive și arată că sunt întrunite toate condițiile tehnice ca România să devină cât mai curând membră a spaţiului Schengen.
Realizator: O decizie privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen ar urma să fie luată pe 8 decembrie, când va fi nevoie de un vot unanim al miniştrilor europeni de interne şi ai justiţiei. Olanda a ridicat unele obiecţii în privinţa primirii României.
Ca urmare însă a deschiderii manifestate de autorităţile de la Bucureşti pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare legate de aplicarea acquisului Schengen, o echipă mixtă de experţi ai Comisiei şi unor state membre, printre care şi Olanda, se va afla săptămâna aceasta în ţara noastră pentru a evalua stadiul pregătirii pentru integrare.
Potrivit executivului de la Bucureşti, vizita are un caracter voluntar, similar alteia care a avut loc înperioada 9-11 octombrie.