Comemorarea "Sfântului închisorilor"
La Târgu Ocna are loc comemorarea lui Valeriu Gafencu, fost deţinut politic, numit şi "Sfântul închisorilor".
Articol de Florin Filioreanu, Bacău, 13 Februarie 2010, 08:12
La cimitirul de lângă Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din oraşul Târgu Ocna, unde erau îngropaţi deţinuţii politici decedaţi în Penitenciarul Spital din localitate, are loc comemorarea lui Valeriu Gafencu, numit şi “Sfântul închisorilor”.
La manifestarea organizată de către Asociaţia Prezent cu sprijinul familiei lui Valeriu Gafencu şi a Federaţiei Române a Foştilor Deţinuti Politici şi Luptătorilor Anticomunişti, participă personalităţi ale vieţii spirituale, foşti deţinuti politici, reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice locale.
Acţiunea va începe cu parastasul de la cimitirul unde odihnesc trupurile foştilor deţinuti politici, după care va urma vizitarea Penitenciarului Spital Târgu Ocna, acolo unde a fost internat Valeriu Gafencu, până la moartea sa, survenită la 18 februarie 1952.
Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 în localitatea Singerei din Basarabia, iar în toamna anului 1941, pe când era student al Facultăţii de Drept şi Filosofie din Iaşi, este întemniţat de regimul dictatorial al lui Antonescu, mai întâi la Aiud, apoi la Piteşti.
Valeriu Gafencu este întemniţat şi în regimul comunist. În urma torturilor şi regimului aspru de detenţie, este internat în stare gravă la Penitenciarul Spital din Târgu Ocna, cu diagnosticul de TBC pulmonar, osos şi ganglionar.
La 18 februarie 1952, cu puţin timp înainte de a muri, Valeriu Gafencu a rostit ultimele sale cuvinte: “Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul şi ia-mi libertatea care-mi robeşte sufletul”.
El a fost cel care i-a salvat viaţa cunoscutului pastor Richard Wurmbrand, cu preţul propriei sale vieţi, cedându-i doza sa de streptomicină, obţinută printr-o intervenţie specială de la familie.