Comemorare a victimelor Holocaustului din România
Cei prezenţi la comemorare le-au adus un omagiu victimelor Holocaustului şi au subliniat nevoia ca istoria să nu fie uitată.
Articol de Angela Cerven, 10 Octombrie 2017, 06:39
Evreii şi romii care au murit în timpul Holocaustului au fost comemoraţi la Memorialul Victimelor Holocaustului din Capitală. Au fost prezenţi oficiali români, membri ai Corpului Diplomatic şi supravieţuitori, care le-au adus un omagiu victimelor Holocaustului şi au subliniat nevoia ca istoria să nu fie uitată, dar şi că trebuie prevenită repetarea unor asemenea fapte.
Ziua de 9 octombrie este ziua în care în 1941 au început deportările evreilor în Transnistria. Etapele Holocaustului din România sunt amintite de şefa Serviciului Administrativ Comunicare de la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, Elisabeth Ungureanu: "În urmă cu 76 de ani, regimul Antonescu a declanşat faza finală a distrugerii în masă a evreilor din România şi totodată a teritoriilor administrate, practic cea mai mare parte a evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi de Sud a fost deportată în Transnistria şi zeci de mii dintre ei au murit de gloanţe, foame sau boli epidemice; se consemnează faptul că peste 300.000 de evrei, victime de origine română şi ucraineană au murit în Holocaust. În iunie 1942 a început deportarea romilor în Transnistria. Din cei 25.000 de romi deportaţi, de asemenea aproape jumătate nu s-au mai întors", a amintit Elisabeth Ungureanu.
Cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, la Templul Coral au fost prezentate informaţii istorice despre actele de curaj din 1942 ale elevilor evrei. După simpozion, a fost acordată medalia de onoare "Prieten al comunităţilor evreieşti din România" membrilor Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului în România. Distincţia răsplăteşte competenţa profesională, contribuţia la realizarea raportului final al Comisiei, la formularea concluziilor, înaltul simţ moral de responsabilitate în cercetarea rădăcinilor antisemitismului şi a urmărilor sale în apariţia şi desfăşurarea Holocaustului.
Unul dintre medaliaţi este Liviu Beriş, supravieţuitor al deportărilor în Transnistria. "Nu putem omite faptul că au existat totuşi diferite puncte de vedere şi aş vrea să vă spun că ele au reflectat exact gradul de pregătire şi modul în care a fost format concepţia oamenilor respectiv pe parcursul formării lor. Totdeauna, când trăieşti un lucru, e sigur că poţi să te pronunţi într-un anumit fel sau altul. În acest sens eu vă mărturisesc că au fost tensiuni în toate aceste discuţii. Eu am luat deseori parte la aceste discuţii, când erau tensiunile cele mai mari şi vreau să vă mărturisesc că cel mai important rol în rezolvarea acestor probleme l-a avut - tot Dumnezeu să-l odihnească! - un domn extraordinar, Leon Volovici", a explicat Liviu Beriş.
O ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului din România a fost organizată şi la Centrul Comunitar Evreiesc din capitală.