Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Codul Muncii scoate la lumină mii de contracte

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, autorităţile locale de control au aplicat amenzi de mii de lei pentru munca la negru.

Codul Muncii scoate la lumină mii de contracte
Foto: Arhivă Agerpres.

Articol de Ionuţ Dragu, 11 Mai 2011, 12:22

De săptămâna trecută, guvernul a stabilit un plan comun pentru Inspecţia muncii, poliţie, jandarmerie şi Garda financiară, cu scopul combaterii cazurilor de muncă nedeclarată.

Campania coincide cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Codului Muncii, care sancţionează drastic munca la negru.

Potrivit corespondentului Radio România la Brăila, Gina Bahor, campania declanşată la nivel naţional cu scopul de a descoperi cazurile de muncă la negru şi a descuraja evaziunea fiscală prin această practică a scos la iveală şapte noi firme care foloseau la muncă persoane fără a le întocmi acte de angajare.

În cadrul controalelor au fost verificate în total 81de firme.

Pentru aceste cazuri amenzile aplicate s-au ridicat la suma de 80.000 lei, echivalentul a aproape 20.000 euro.

Domeniile de activitate pe care s-au concentrat controalele comune sunt construcţiile şi prestările de servicii.

În judeţul Botoşani, potrivit corespondentului Radio România, Gina Poenaru, de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botosani a înregistrat 1.549 de contracte de munca în numai o săptămână.

Cele 33 de controale efectuate de echipele mixte de control s-au soldat cu amenzi în valoare de 66.500 de lei şi 99 de sancţiuni contravenţionale, aplicate pentru nerespectarea prevederilor privind relaţiile de muncă, sănătatea şi securitatea muncii.

Potrivit corespondentului Radio România din Caraş Severin,Mario Balint, inspectorii de muncă şi cei de la garda financiară, însoţiţi de poliţişti şi jandarmi, au început verificările încă de săptămîna trecută, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi din Codul Muncii.

Conducerea ITM Caraş-Severin a anunţat că în intervalul 2-7 mai în cazul celor 22 de angajatori verificaţi "s-au depistat 82 de deficienţe, pentru care s-au stabilit 90 de măsuri cu termene scurte de finalizare.

De asemenea, au fost aplicate 33 de sanctiuni, din care patru amenzi şi 29 de avertismente".

Mai mult, Ioan Jura, şeful ITM Caral Severin a precizat că "valoarea totală a amenzilor a fost de 20.000 de lei, 13.000 de lei pentru muncă fără forme legale şi 7.000 de lei pentru încălcarea altor prevederi“.

De asemenea, Ioan Jura a subliniat că în doar opt zile, numărul contractelor de muncă încheiate au ajuns la 1.405.

Corespondentul Radio România din Maramureş, Adrian Marchiş spune că la primele controale efectuate în societăţile comerciale din judeţ de către inspectorii de muncă s-au aplicat trei amenzi în valoare de 10 mii de lei fiecărui angajator care practica munca la negru.

De asemenea, tot în acest judeţ au fost controlate 37 de societăţi, din care în patru au fost găsiţi muncitori fără forme legale.

Cele mai multe nereguli identificate se referă la instructajul incorect în securitatea muncii şi neefectuarea periodică a controalelor medicale.

Potrivit corespondentului Radio România, Laura Stoican, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt s-au înregistrat, în doar câteva zile, o avalanşă de contracte noi, dupa intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, aproape jumătate dintre patronii controlaţi primind sancţiuni.

Purtătorul de cuvânt al ITM Olt, Daniel Ghiţă, a spus că, în prima saptamâna din luna mai, la nivelul judeţului Olt, au fost intensificate controalele privind munca la negru şi au fost înregistrate peste 1.300 de contracte individuale de muncă.

Inspectorii de muncă din Olt au controlat, de la începutul lunii pâna acum, peste 50 de societăţi comerciale, identificând nereguli la aproape jumătate dintre acestea.

Au fost sancţionate aproape jumătate din societăţi comerciale verificate, fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale şi aproximativ 30 de avertismente, în valoare de aproape 42.000 lei, potrivit purtătorului de cuvânt, Daniel Ghiţă.

Tot acum, au fost dispuse aproape 200 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate în domeniul relaţiilor de muncă.

În judeţul Prahova Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, în colaborare cu Poliţia Jandarmeria şi Garda Financiară din Prahova au desfăşurat mai multe acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale cu accent pe depistarea şi sancţionarea muncii nedeclarate.

Astfel, au fost efectuate controale la un număr de 97 de angajatori, depistându-se 349 de deficienţe pentru care au fost aplicate 229 de sancţiuni, în cuantum total de 171.500 RON. Sancţiunile contravenţionale aplicate au vizat în principal munca la negru şi alte deficienţe majore.

La angajatorii verificaţi au fost depistate 24 persoane care lucrau fără forme legale. În ceea ce priveşte noile prevederi referitoare la munca la negru, între societăţile verificate a fost identificat un angajator care a primit la muncă 16 persoane fără încheierea prealabilă a unui contract individual de muncă, fapt pentru care au fost sesizate organele de urmărire penala. Angajatorul respectiv riscă închisoarea de la unu la 2 ani sau amendă penală.

În perioada 3.05- 11.05, la nivelul judeţului Prahova au fost înregistrate 6.110 noi contracte de muncă, din care 2.196 pe durată determinată şi 3.914 pe durată nedeterminată, informează corespondentul Radio România, Simona Uţă.

În judeţul Sibiu, pâna la sfârşitul lunii mai, echipe mixte ale autorităţilor locale vor face câte 8-12 controale pe zi pentru a depista şi sancţiona firmele şi angajaţii care lucrează la negru.

Potrivit şefului ITM Sibiu, Francisc Torok, pentru primirea la muncă a până la 5 persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă, amenda este de la 10.000 la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, iar pentru prestarea muncii de către o persoană, fără încheierea unui contract individual de muncă, amenda este de la 500 la 1.000 lei.

Potrivit datelor prezentate şeful ITM Sibiu, în primul trimestru al acestui an au fost efectuate 758 de verificări în urma cărora au fost găsite 152 de persoane care lucrau fără forme legale, au fost sancţionaţi 95 de angajatori, iar valoarea amenzilor a ajuns la suma de 456.000 lei.

În judeţul Suceava, potrivit corespondentului Radio România, Mihaela Buculei, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 70.000 de lei după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii la data de 1 mai.

Au fost verificate 66 de societăţi comerciale, fiind aplicate 39 de sancţiuni contravenţionale.

În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare de 70.000 de lei din care 50.000 lei pentru munca fără forme legale şi 20.000 lei pentru încalcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Inspectorii ITM din Bistriţa-Năsăud au aplicat, într-o săptămână, două amenzi în valoare de 30.000 de lei pentru munca la negru şi nerespectarea prevederilor legale în domeniul securităţii în munca.

De asemenea, corespondentul Radio România din acest judeţ, Cristiana Sabău, a mai precizat că inspectorii au înregistrat 1454 de noi contracte de muncă.

De la începutul lunii mai, în registrul general de evidenţă a salariaţilor de la nivelul judeţului Mureş s-au înregistrat 2.159 de contracte de muncă noi, cu peste 50% mai mult decât au fost în cursul lunii aprilie.

Potrivit şefului ITM Mureş, Andrei Mureşan, citat de corespondentul Radio România Raul Matiş, în perioada 2-6 mai, inspectorii ITM au efectuat 59 de controale în urma cărora au sancţionat 8 angajatori pentru muncă fără forme legale, fiind depistate 8 persoane care lucrau la negru.

În acest judeţ valoarea totală a amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale a fost de 62.500 lei, iar numărul de angajatori sancţionaţi în urma efectuării acestor controale s-a ridicat la 21, fiind aplicate 10 amenzi şi 14 avertismente.

Alte 47 de controale au fost efectate pentru verificarea securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma cărora s-au aplicat 24 sancţiuni contravenţionale, respectiv 18 avertismente şi 6 amenzi, în valoare totală de 32.000 lei.

În judeţul Vâlcea, potrivit corespondentului Radio România, Ana Maria Cârstea, în urma celor 45 de controalelor realizate de către inspectorii ITM s-au aplicat amenzi în valoare de 36.000 de lei pentru cinci persoane care îşi desfăşurau activitatea la diferiţi angajatori fără a avea forme legale încheiate.

În alte 52 de controale pe domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă s-au constatat 137 de probleme pentru care s-au şi dat termene clare pentru remedierea acestora, însă nu fără a se aplica anumitor angajatori 107 sancţiuni în valoare totală de 21.000 de lei.

În perioada 2-9 mai, la ITM Vâlcea a înregistrat 4892 de noi contracte individuale de muncă, dintre acestea 3428 fiind pe durată nedeterminată, iar restul pe perioada determinată.

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
România 17 Ianuarie 2025, 23:14

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale

Estre programat ca primul tren nou să sosească în România la vară.

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
România 17 Ianuarie 2025, 22:13

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri

Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila susţine că sunt 21.000 de medici rezidenţi români.

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
România 17 Ianuarie 2025, 19:56

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România

În intervalul iulie-august, România a fost vizată de mai multe tentative de sabotaj abandonate, afirmă Serviciul într-un...

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
România 17 Ianuarie 2025, 19:26

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români

Ministerul Agriculturii va începe săptămâna viitoare discuţii cu marile lanţuri de magazine pentru ca producătorii români să...

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program
România 17 Ianuarie 2025, 19:21

Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program

Mii de poliţişti şi alţi angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au protestat în Capitală faţă de...

Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program
Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă
România 17 Ianuarie 2025, 16:31

Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă

El recomandă ca triajul epidemiologic în școli să se facă riguros, iar copiii care au simptome de răceală sau gripă să stea...

Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă
Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate
România 17 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate

Premierul a punctat că protestele sunt normale întrucât România este un stat democratic.

Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate
Angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă protestează în faţa Guvernului
România 17 Ianuarie 2025, 16:12

Angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă protestează în faţa Guvernului

Ei sunt nemulțumiți de scăderea veniturilor.

Angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă protestează în faţa Guvernului