Codul Muncii, între asumare şi moţiune de cenzură
Guvernul vrea să îşi asume răspunederea pe noul Cod al Muncii, în timp ce opoziţia plănuieşte depunerea unei noi moţiuni de cenzură, întrucât, actul normativ "crează noi probleme".
Articol de Bogdan Isopescu, 23 Februarie 2011, 08:44
Coaliţia aflată la putere va stabili în perioada următoare forma finală a noului Cod al Muncii şi data asumării răspunderii guvernului asupra actului normativ.
Premierul Emil Boc a convenit, luni, ultimele modificări cu liderii grupurilor parlamentare ale PDL, UDMR şi UNPR.
Opoziţia nu este de acord nici cu prevederile documentului, nici cu procedura aleasă pentru adoptare şi se pregăteşte să depună o moţiune de cenzură.
Parlamentarii puterii nu au obiecţii în legătură cu maniera de adoptare, însă spun că mai este loc de câteva ajustări.
Reprezentanţii UNPR sunt mulţumiţi pentru că premierul a acceptat două propuneri: lege specială pentru contractele colective de muncă şi menţinerea contractelor pe perioadă nedeterminată, ca regulă.
Nici UDMR nu are obiecţii, dacă ar fi acceptate amendamentele proprii - mai ales cele care se referă la concedieri sau la sancţiuni.
Deputatul Mate Andras Levente spune că în noul proiect neîncheierea contractelor individuale de muncă este considerată infracţiune - asta ar fi o problemă.
La finalul întâlnirilor cu parlamentarii puterii, Emil Boc spunea că noul Cod elimină anumite blocaje de pe piaţa muncii.
Astfel, pot fi semnate contracte pe perioadă determinată mai mare, este deschis drumul muncilor sezoniere, iar media timpului de lucru pe săptămână se respectă, dar se raportează la patru luni.
Opoziţia pregăteşte o nouă moţiune de cenzură
De partea cealaltă, reprezentanţii opoziţiei spun că degeaba guvernul prezintă proiectul ca pe un succes necesar României, dacă sindicatele şi patronatele nu sunt de acord cu el.
Întrebarea lansată de liderul PSD, Victor Ponta este următoarea: dacă nimeni nu este mulţumit, pentru cine face guvernul modificări?
"Ceea ce am înţeles din discuţia cu sindicatele şi patronatele este că forma prezentată de guvern nu rezolvă nicio problemă, nu vine cu nicio soluţie, ci crează noi probleme în cadrul pieţei muncii", susţine liderul PSD.
Ca atare, opoziţia este hotărâtă să depună o moţiune de cenzură, iar, ca răspuns, Emil Boc aminteşte că în 2003, PSD a adoptat ultimul Cod al Muncii tot prin asumarea răspunderii.