Codul Muncii "ar putea fi modificat din nou"
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, consideră că actualul Cod al Muncii nu face altceva decât să alunge specialiştii din ţară.
16 Octombrie 2012, 07:22
Codul Muncii ar putea fi modificat din nou. Blocul Naţional Sindical a lansat o campanie de strângere de semnături pentru un nou proiect, care prevede peste 100 de propuneri.
BNS doreşte, printre altele, creşterea salariului minim la jumătate din salariul mediu pe economie, adică la 1.000 de lei, şi ca neatingerea obiectivelor de performanţă să nu poată constitui motiv de concediere.
Iniţiatorii proiectului mai doresc reducerea perioadei de probă în cazul muncitorilor necalificaţi şi mărirea perioadei maxime pentru care se pot încheia contractele pe durată determinată de la trei la cinci ani.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, consideră că actualul Cod al Muncii nu face altceva decât să alunge specialiştii din ţară.
"Cred că cifra cea mai relevantă pentru toată lumea este cea a numărului de persoane care au ajuns să nu fie în stare să-şi plătească creditele de consum. Avem peste 700.000 de cetăţeni care au datorii către băncile comerciale şi datoriile lor cumulate sar de 6 miliarde de lei noi.
"Asta vine, în principal, dintr-o politică salarială de foarte proastă calitate, vine dintr-o fragilizare excesivă a relaţiilor de muncă. Nu face nimic altceva acest Cod al Muncii decât să împingă şi ultimele resurse umane de calitate pe care le mai are piaţa muncii din România spre exterior", a declarat Dumitru Costin.
Patronii nu sunt mulţumiţi de propuneri
Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, spune că în acest moment schimbarea Codului Muncii nu ar transmite un semnal pozitiv.
"În această perioadă de criză trebuie înţeles că orice îngreunare, orice restricţionare a modului de a putea să adapteze necesarul de personal la realităţile economice nu va face decât să pierdem locuri de muncă, ceea ce este cel mai grav lucru.
"Înţeleg cerinţele sindicale, ele sunt legitime, dar pe de altă parte, decidenţii ar trebui să fie mai realişti, să aibă informări mai ample, pe care să le folosească în a arăta că dacă într-o perspectivă oarecare, lucrurile se îmbunătăţesc şi putem să mai discutăm anumite aspecte, nu este cazul să schimbăm Codul Muncii, în primul rând, ca semnal", a declarat Cristian Pârvan.
Actualul Cod al Muncii a intrat în vigoare anul trecut, după ce guvernul şi-a angajat răspunderea în parlament.