Codul Fiscal, adoptat cu consens politic
Codul fiscal, care prevede măsuri de relaxare fiscală, va merge acum din nou la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, care nu mai are dreptul de a-l respinge.
Articol de Angela Matei, 03 Septembrie 2015, 18:47
Taxa pe Valoarea Adăugată se va reduce la 20% de la 1 ianuarie anul viitor, iar din 2017 va scădea din nou, la 19%, potrivit noului Cod fiscal, care a fost adoptat de Parlament.
Documentul, care prevede şi alte măsuri de relaxare fiscală, va merge acum din nou la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, care nu mai are dreptul de a-l respinge.
Faţă de proiectul adoptat în iunie, pentru care preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea, noua formă a Codului fiscal cuprinde o serie de amendamente care presupun aplicarea graduală a relaxării fiscale.
Atât puterea, cât şi opoziţia consideră ca măsurile convenite garantează stabilitatea economică şi predictibilitate.
Importanţa consensului politic pe teme majore a fost subliniată şi de liderul PSD, Liviu Dragnea.
"Cred ca va duce la dezvoltarea României şi poate că în doi-trei ani de zile, România va deveni o ţară mult mai atractivă decât e acum şi care va genera şi creştere economică. Sunt mulţumit şi de faptul că am reuşit, partidele parlamentare, ca în jurul unui proiect de asemenea anvergură să avem un punct de vedere comun şi să ajungem la un consens", spune Liviu Dragnea.
Liberalii, prin vocea liderului Alina Gorghiu, consideră că un astfel de dialog putere-opoziţie poate constitui o bază pentru dezbaterile viitoare.
"Sigur, i-am auzit pe colegii mei că pasul este, fără îndoială, făcut înainte din punct de vedere economic, dar cred că mult mai important, dintr-o anumită perspectivă, este modul în care am reuşit să ajungem la acest consens. Sunt multe alte direcţii în care şi opoziţia şi puterea vor trebui să facă o dezbatere serioasă", spune Alina Gorghiu.
Adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz, noul Cod fiscal va ajunge pentru a doua oară pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, în vederea promulgării.
Actul normativ mai poate fi contestat doar la Curtea Constituţională, pentru că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu mai poate cere o nouă reexaminare.