Cod roşu de inundaţii pe Prut
Hidrologii au prelungit codul galben de viituri pe Timiş şi Jiu.
Articol de Radiojurnal, 27 Iunie 2020, 13:36
Codul roşu de inundaţii pe râul Prut a fost prelungit până mâine la prânz. Potrivit hidrologilor, vor fi viituri şi vor fi depăşite cotele de apărare în aval de Oroftiana şi în amonte de Acumularea Stânca Costeşti. Totodată, anumite porţiuni ale Prutului din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui vor fi sub cod portocaliu de inundaţii până luni la miezul nopţii. La Botoşani autorităţile sunt în alertă şi pregătite să intervină. Cum evoluează situaţia în zonă ne spune acum corespondenta RRA, Gina Poenaru.
Reporter: Nivelul râului Prut este în continuă scădere la Rădăuţi Prut. Potrivit datelor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani, la ora 11:00, râul măsura în această staţie hidrometrică 676 cm, cu 76 cm peste cota de pericol, dar cu 14 cm mai puţin faţă de ora precedentă.
Tendinţa este în scădere, însă angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă rămân în zonă, până când nivelul va scădea sub cota de atenţie, care este de 290 cm. Cei aproximativ 180 de oameni evacuaţi preventiv din zonele inundabile din Baranca şi Rădăuţi Prut au revenit la casele lor. De ieri, nivelul apei a început să crească în lacul de acumulare de la Stânca Costeşti, acolo unde viitura din Ucraina va ajunge în cursul zilei de astăzi. Specialiştii dau asigurări că amenajarea hidrotehnică este pregătită să preia întreaga cantitate de apă fără probleme. În urma deversărilor controlate, acumularea a fost golită pe jumătate.
În același timp, hidrologii au prelungit până luni, la miezul nopţii, şi codul galben de viituri pe Timiş şi Jiu. În urma revărsării apelor din Valea Jiului, aproape 300 de persoane au fost evacuate, iar sute de locuinţe, terenuri agricole şi drumuri au fost acoperite de ape. Locuitorii din regiune se confruntă şi cu lipsa apei potabile. Corespondentul nostru Ilie Pintea, despre pagubele înregistrate până acum.
Reporter: 384 de anexe gospodăreşti au fost inundate sau distruse la Uricani, Lupeni, Aninoasa şi Vulcan. Din cauza viiturii, a fost distrusă infrastructura drumului naţional 66 A, care face legătura între Petroşani şi Valea de Brazi, pe o portiune de câteva zeci de metri în zona Valea de Peşti, ceea ce a dus la izolarea localităţii Câmpu lui Neag. La această oră, continuă acţiunile de reparare a acestui drum, precum şi de colmatare a podurilor şi podeţelor din localităţile inundate şi evacuarea apei din gospodării.
Zona afectată de calamităţi a fost evaluată ieri după-amiază şi de ministrul de interne Marcel Vela, care a declarat că vor fi alocate fonduri pentru ajutorarea oamenilor şi i-a cerut Administraţiei Locale să urgenteze rapoartele cu privire la pagubele din teren. În urma inundaţiilopr de ieri, care au afectat şi Mina Lupeni, Administraţia Complexului Energetic Hunedoara a decis suspendarea activităţii până la evacuarea apei din galeriile aflate la 400 de metri adâncime. Un alt efect negativ al inundaţiilor masive de ieri este şi faptul că în mai multe zone din Aninoasa, Lupeni, Vulcan şi Uricani, alimentarea cu apă a locuinţelor se face cu restricţii sau este oprită.