CNAS "caută soluţii pentru criza medicamentelor oncologice"
Bugetul CNAS ar trebui suplimentat cu 15 milioane de lei pentru desfiinţarea listei de aşteptare pentru medicamentele oncologice, spune preşedintele Casei, Cristian Buşoi.
16 Iulie 2013, 18:35
Desfiinţarea listei de aşteptare pentru medicamentele oncologice se poate realiza cu condiţia suplimentării bugetului CNAS cu 15 milioane de lei.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Casei, Cristian Buşoi, care a dat şi asigurări că în prezent se caută soluţii în acest sens.
"În afară de resursele financiare disponibile, trebuie să facem trei lucruri.
"În primul rând, să revedem protocoalele terapeutice, să ne asigurăm că toţi cei care au cu adevărat nevoie de aceste tratamente scumpe beneficiază de ele.
Doi, să discutăm cu producătorii de medicamente, pentru că aici va fi un impact şi pe taxa de clawback şi, trei, să implementăm registrul electronic al afecţiunilor oncologice pentru ca să eficientizăm aprobarea acestor dosare, ele vor fi făcute online", a declarat Cristian Buşoi.
Potrivit evidenţelor CNAS, în prezent 5.200 de persoane sunt în tratament pentru afecţiuni oncologice, iar alte 1.200 se află pe lista de aşteptare de aproximativ trei luni.
Citostatice lipsă şi trimise la export
În luna februarie, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a declarat pentru Radio România Actualităţi, că, la acestă oră, se găsesc doar 14 medicamente din cele 24 existente pe piaţă.
Compania Unifarm nu reuşeste să achiziţioneze toate aceste medicamente deoarece legislaţia nu permite acest lucru, a mai spus Cezar Irimia.
Pe de altă parte, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că exportul de medicamente oncologice din România va fi suspendat pâna la sfârşitul anului.
Decizia de suspendare a exportului citostaticelor monitorizate vine după ce, potrivit ministrului sănătăţii, o farmacie din Ploieşti a cumpărat de la Compania Naţională UNIFARM trei medicamente pentru cancer, pe care, ulterior, le-a exportat.