Clasa pregătitoare, subiect de controverse
Mai mulţi părinţi au dat în judecată guvernul de teamă că nu îşi vor mai putea înscrie copiii la şcolile pe care le-ar dori.
Articol de Răzvan Stancu, 26 Februarie 2012, 20:25
Începând de luni la Curtea de Apel Bucureşti se vor judeca mai multe cereri de suspendare a ordinului ministrului educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I, care ar urma să înceapă în 5 martie, informează redactorul Diana Surdu.
80 de părinţi au dat în judecată guvernul şi ministerul educaţiei nemulţumiţi că, în urma actului normativ, nu îşi vor mai putea înscrie copiii decât în şcolile de care aparţin cu domiciliul, spune avocatul acestora, Mihai Radu.
"Noi avem patru acţiuni pe rol, având ca obiect suspendarea ordinului. Urmează patru acţiuni, având ca obiect anularea ordinului."
"Acest ordin al ministrului nemulţumeşte grupurile de părinţi, din mai multe puncte de vedere: procedura extrem de complicată a înscrierii, compusă din patru etape, obligă părinţii, prin felul în care s-au conturat aceste etape, să-şi înscrie copilul la şcoala de circumscripţie", a declarat avocatul Mihai Radu.
Apărătorul părinţilor mai arată în acţiunea depusă la instanţă că actul normativ este neconstituţional, le îngrădeşte mai multe drepturi şi libertăţi fundamentale, iar pentru asumarea lui nu a existat o dezbatere publică.
Clasa pregătitoare va deveni obligatorie din toamnă
Noua lege a educaţiei, intrată în vigoare anul trecut, prevede ca părinţii copiilor care împlinesc şase ani până la 31 august trebuie să-şi înscrie copiii la şcoală, iar înscrierile se vor face la începutul lui martie.
Fostul ministrul al educaţiei, Daniel Funeriu a declarat în luna ianuarie pentru Radio România Actualităţi că în funcţie de data naşterii părinţii vor putea opta dacă copilul acestora va urma de la 1 septembrie cursurile clasei pregătitoare sau dacă vor merge la clasa I.
"Dacă copilul, la 31 august 2012, are şapte ani împliniţi, deci dacă e născut înainte de 1 septembrie 2005, copilul va merge la clasa I. Dacă copilul are şase ani împliniţi până la 31 august 2012 inclusiv, deci dacă este născut între 1 septembrie 2005 şi 31 august 2006, şi dacă copilul a făcut grupa mare pregătitoare la grădiniţă, atunci părintele poate să-l trimită la clasa I", a spus Daniel Funeriu.
Ministerul educaţiei spune că clasa pregătitoare este necesară, pentru că aproape 20% dintre copii nu merg la grădiniţă şi trebuie pregătiţi pentru şcoală, iar de acum vor putea fi înscrişi chiar şi direct în clasa a II-a, dacă dezvoltarea psiho-somatică este corespunzătoare.
Secretarul de stat Oana Badea a precizat, joi, că şcolile vor fi dotate cu mobilier special, iar programa şcolară este finalizată în linii mari şi va intra în dezbatere publică luna viitoare.
Săptămâna viitoare vor începe şi discuţiile cu sindicatele pe această temă.
Oana Badea a făcut şi unele precizări despre modalitatea de înscriere a copiilor.
"Garantez că există o procedură transparentă, egal depărtată de fiecare copil, atunci când există o concurenţă acolo unde sunt mai multe cereri decât locurile pe care le are şcoala", a declarat Oana Badea.
Ea a mai spus că părinţii îşi vor putea înscrie copiii chiar şi direct în clasa a II-a, dacă aceştia vor promova o serie de teste de evaluare.
Ordinul emis de minister "nu trebuie modificat"
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul educaţiei, Cătălin Baba, au analizat, vineri, situaţia înscrierii copiilor în şcoli şi au convenit că ordinul emis deja de minister pentru stabilirea acestor proceduri nu trebuie modificat, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu.
Oficialul a arătat că părinţii vor avea dreptul de a-şi înscrie copiii la orice şcoală doresc şi fără o evaluare şcolară prealabilă, după un calendar clar stabilit, şi anume în şcolile apropiate locuinţei, până la 5 martie, sau la alte şcoli, în intervalul 5-20 martie.
În cazul în care numărul copiilor înscrişi depăşeşte capacitatea unităţii de învăţământ, variantele sunt ca Inspectoratul Şcolar să încerce să mărească numărul de locuri în clase, să fie aplicate criterii sociale - handicap, alţi fraţi în aceeaşi şcoală - sau criterii proprii ale şcolii avizate deja de către inspectoratele locale.