Clarificări privind "contribuția personală în sistemul de sănătate"
De la 1 iulie, noile prevederi vor fi valabile pentru spitalizarea continuă acută, reprezentată în principal de intervenții chirurgicale.
Articol de Florin Lepădatu, 24 Iunie 2021, 22:01
Executivul clarifică modul de aplicare a contribuției personale în sistemul de sănătate, adică sumele în plus pe care pacienții asigurați sunt dispuși să le achite dacă optează pentru a fi tratați într-o unitate medicală privată.
De la 1 iulie, noile prevederi vor fi valabile pentru spitalizarea continuă acută, reprezentată în principal de intervenții chirurgicale, urmând ca de la anul regula să se aplice și în cazul serviciilor în ambulatoriu sau la analizele medicale. Conceptul contribuției persoanel nu este o noutate, a precizat șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, dar ordonanța de urgență adoptată astăzi de guvern aduce mai multă transparență în derularea acestui mecanism și în justificarea sumelor care se achită, a explicat el.
Adrian Gheorghe: Există un deviz estimativ care are un format standard, pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui pacient asigurat care vine să se trateze și să detalieze foarte clar cât acoperă fondul și ce sume se percep în plus, detaliat, pe categorii de cheltuieli: medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană și așa mai departe. Acest deviz estimativ va fi valabil cinci zile lucrătoare, timp în care pacientul să se gândească, să caute alte oferte și să ia decizia dacă dorește să continue sau nu. Odată ce pacientul asigurat acceptă oferta, de câte ori devizul estimativ inițial se modifică pe parcursul internării, deoarece pot apărea complicații, situații medicale neprevăzute și așa mai departe, pacientul sau aparținătorul trebuie să își ofere consimțământul scris, iar, la final, se oferă un decont care, din nou, prezintă detaliat cât a suportat Casa din fond și ce se percepe în plus pentru acoperirea costului total, din nou, detaliat pe categorii de cheltuieli, model identic cu cel al devizului estimativ, transmite Rador.