Clarificări la "salarizarea unitară"
Ordonanţa privind aplicarea Legii salarizării unitare a fost trimisă la publicare.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 26 Ianuarie 2010, 18:04
Ordonanţa de Urgenţă privind modul de aplicare a Legii salarizării unitare în sistemul bugetar a fost trimisă spre publicare.
Conform Ordonanţei, angajaţii din instituţiile unde există contracte colective de muncă îşi vor păstra salariile până la expirarea contractelor.
Este vorba de instituţiile care au venituri proprii, precum Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Institutul de Studiere a Holocaustului, Agenţia Naţională de Cadastru sau Institutul Naţional de Administraţie. În total, a declarat ministrul muncii, Mihai Şeitan, aproximativ 30 de instituţii se află în această situaţie.
De anul acesta, veniturile proprii pe care le aveau diverse agenţii sau autorităţi sunt vărsate la bugetul de stat, iar instituţiile sunt finanţate din fonduri bugetare.
Angajaţii care lucrează în instituţii fnanţate integral de la buget nu negociază contracte colective de muncă.
Toţi bugetarii vor fi reîncadraţi şi vor fi plătiţi în conformitate cu Legea salarizării unitare. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestei legi este că sporurile, inclusiv cel de vechime, nu pot depăşi - în total - 30% din salariul de bază.
Pentru ca venitul angajaţilor care au sporuri de peste 30% să nu scadă, angajatorul poate să introducă o parte din sporuri în salariul de bază.
Introducerea sporurilor în salariul de bază nu este însă obligatorie. Printre beneficiile financiare care vor fi pierdute - la un an după începerea acordării - este salariul de merit.
La reîncadrarea angajaţilor agenţiilor şi a autorităţilor care aveau venituri proprii, după expirarea contractului colectiv de muncă, aceştia vor deveni bugetari, iar salariile lor se vor alinia grilei din Legea salarizării unitare.
Şi în cazul instituţiilor care vor avea în continuare venituri proprii, la negocierea noilor contracte colective nu vor putea fi acordate salarii care să depăşească prevederile Legii salarizării unitare.
Conform acesteia, salariile plătite din bani publici nu pot fi majorate anul acesta.
Singurele salarii care vor creşte în sistemul bugetar sunt cele sub cea mai mică treaptă de salarizare în sistemul public, de 705 lei pe lună. Salariul de 705 lei, cel mai mic din sistemul bugetar, însumează atât salariul de bază, cât şi eventualele sporuri.