Cine şi unde protestează
Sindicalişti din mai multe judeţe au pichetat prefecturile în semn de protest faţă de măsurile de austeritate impuse de guvern.
Articol de Paul Poteraşi, 20 Septembrie 2010, 10:11
Ora 14.13: La Bistriţa-Năsăud, peste 650 de poliţişti din Inspectoratul judeţean şi din Poliţia Comunitară Bistriţa au anunţat că-şi vor limita activităţile doar la cele pentru care instituţia asigură în mod continuu logistica necesară. Poliţiştii vor răspunde cererilor venite prin 112, adică se vor ocupa doar de cazurile cele mai urgente. Protestul ar urma să dureze toată săptămâna.
Ora 13.50: Aproximativ 100 de oameni s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Suceava, în faţa Prefecturii Suceava. Sunt prezenţi reprezentanţi ai sindicatului Poliţiei, Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, din învăţământ, însă cei mai mulţi sunt din partea sindicatului Cartel ALFA, ne informează corespondentul Radio România.
Ora 13.30: La această oră la Cluj-Napoca participă 500 de persoane la un marş de protest în Piaţa Lucian Blaga, manifestare la care erau anunţaţi peste 3.000 de participanţi.
Ora 13.03: Peste 200 de sindicalişti, membrii ai Cartel Alfa protestează în faţa Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi, potrivit corespondentului Raluca Daria Diaconiuc.
Aceştia reprezintă Sindicatul Salariaţilor din Administraţia Publică Locală şi Sindicatul Politiştilor Iaşi.
Ora 12.01: Potrivit corespondentului Radio România, Matilda Cazacu, peste 200 de membri ai sindicatelor afiliate la Cartel Alfa, Alianţa judeţeana şi Sidicatul pensionarilor din Teleorman, funcţionari publici, poliţişti şi sindicalişti de la agenţi economici şi din sănătate din Teleorman au participat la un miting, între orele 10.00 şi 12.00.
Protestatarii au solicitat o întâlnire cu prefectului judeţului, Teodor Nitulescu, dar au fost refuzaţi pe motiv că, toată ziua ar fi ocupat cu şedinţe care nu pot fi amânate.
Ora 11.41: Potrivit corespondentului Radio România de la Cluj, Ciprian Iancu, sindicaliştii din primăria Cluj-Napoca nu vor participa la mitingul de protest care trebuia să înceapă la ora 12.00.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administratie, Valer Suciu, a spus că unul dintre viceprimari ar fi sugerat directorilor din primărie să nu acorde bilete de voie celor care vor să participe la protest.
Ora 11.06: Potrivit corespondentului Radio România, Laura Stoican, aproximativ 200 de poliţişti, afiliaţi la Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, filiala Olt, angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Şcolii de Poliţie din Slatina, vor protesta luni după amiază, cu începere de la ora 16.00, în faţa Prefecturii Olt, nemulţumiţi fiind de reducerile salariale şi de faptul că nimeni nu le mai garantează locul de muncă.
Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Olt, Cătălin Marinescu, a spus că, de fapt, reducerea salarială nu este de 25 la sută, ci este de 31 la sută.
Ora 10.34: Potrivit corespondentului Radio România, Adrian Leş, peste 1500 de sătmăreni, bugetari şi nu numai, sunt aşteptaţi să participe luni la mitingul sărăciei organizat de filiala Satu Mare a Confederatiei Sindicale Cartel Alfa pe platoul din faţa Prefecturii Satu Mare.
Mitingul este programat să se desfăşoare între orele 15.30 - 17.30.
Ora 9.30: Confederaţia Sindicală Democrată din România renunţă la protestele programate pentru luni şi marţi, după ce premierul Emil Boc le-a promis o întâlnire.
Ora 8.35: Confederaţia "Cartel Alfa” a amânat mitingul care trebuia să aibă loc, luni, la Bistriţa, până la o dată în care va reuşi să adune mai mulţi oameni, iar manifestarea să aibă amploarea dorită, a anunţat, printr-un comunicat liderul judeţean al acestei confederaţii, potrivit corespondentul Radio România, Cristiana Sabău.
Ora 8.34: Peste 650 de poliţişti din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud şi Poliţia Comunitară Bistriţa au intrat, de luni, în grevă, potrivit corespondentul Radio România, Cristiana Sabău.
Ei au anunţat că se vor limita la activităţile pentru care instituţia a asigurat şi asigură, în mod continuu, logistica necesară desfăşurării activităţilor.
Poliţiştii vor răspunde cererilor venite prin 112, adică se vor ocupa doar de cazurile cele mai urgente, cum ar fi accidente, crime, violuri sau tâlhării.
Proteste toată săptămâna
Marile confederaţii sindicale au anunţat că ies, pe rând, în stradă, nemulţumite de măsurile de austeritate luate de guvern.
Liderii sindicali spun că declanşează protestele, după ce nu au ajuns la nicio concluzie în discuţiile cu premierul şi ministrul muncii.
Săptămâna protestelor este deschisă de sindicaliştii de la Cartel Alfa, care vor picheta, luni, prefecturile din ţară.
Poliţiştii anunţă că îşi vor reduce activitatea cu 25 la sută, motivând că tot aşa le-au fost diminuate şi salariile.
Miercuri, seria de demonstraţii continuă la Bucureşti, cu mitingul organizat de CNSLR Frăţia, în Piaţa Constituţiei, iar joi şi vineri sunt prevăzute proteste ale sindicaliştilor de la Cartel Alfa, din sănătate, educaţie, economie, poliţie şi sectorul penitenciar.
Liderii sindicali au discutat, fără succes până acum, cu premierul şi ministrul muncii.
Guvernul a anunţat că îşi menţine disponibilitatea de a continua dialogul cu partenerii sociali pentru a găsi soluţii optime la problemele semnalate, ţinându-se însă cont şi de constrângerile bugetare actuale.
Liderii sindicali vor relua, marţi, discuţiile cu ministrul muncii, Ioan Botiş.