Cetăţenii României, "cel mai important aliat al DNA"
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că cetăţenii României sunt cel mai important aliat al instituţiei pe care o conduce în lupta împotriva corupţiei.
Articol de Radiojurnal, 25 Februarie 2016, 18:25
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că cetăţenii României sunt cel mai important aliat al instituţiei pe care o conduce în lupta împotriva corupţiei.
Ea subliniază că activitatea DNA trebuie să fie definită în continuare de profesionalism, consecvenţă, operativitate, eficienţă, responsabilitate şi transparenţă.
Astăzi, a fost făcut public Bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 2015.
Anul trecut au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari comparativ cu 2013 - a declarat procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Laura Codruţa Kovesi a mai arătat, de asemenea, că în urma hotărârilor definitive ale instanţelor de-a lungul anului trecut statul are de recuperat aproape 200 de milioane de euro, bani care trebuie utilizaţi în folosul societăţii, şi a insistat din nou asupra importanţei executării sentinţelor inclusiv prin recuperarea prejudiciilor.
"Justiţia depune un efort uriaş pentru investigarea şi soluţionarea cauzelor de corupţie folosind resursele financiare ale societăţii. Apoi, unii condamnaţi nu execută integral pedeapsa aplicată de judecători. Unii sunt eliberaţi condiţionat, fără se a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative. Astfel de situaţii duc treptat la pierderea autorităţii statului şi la o lipsă gravă de încredere în instituţii", a afirmat Laura Codruţa Kovesi.
Şi preşedintele Klaus Iohannis a spus că lupta anticorupţie trebuie să continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA să rămână un jucător concentrat în combaterea acestui fenomen.
Şeful statului a subliniat că măsurile de combatere trebuie să conţină o componentă educativă puternică în rândul tinerilor, pe care o doreşte inclusă în viitoarea strategie anticorupţie a ţării.
Prezent la şedinţa de bilanţ, premierul Dacian Cioloş a susţinut că la succesul DNA a contribuit şi stabilitatea legislativă şi instituţională.
În opinia sa, redarea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului va fi posibilă doar dacă va exista un angajament comun parlament-guvern-sistem judiciar.