Certificatul verde „nu se suprapune peste dreptul la libera circulație”
”Apel matinal” - Invitat: secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.
Articol de Radiojurnal, 29 Iunie 2021, 10:03
În cazul în care doriţi să căltoriţi în Europa în această vară este foarte important să nu neglijaţi necesitatea certificatului verde de COVID sau a paşaportului de coronavirus. Ambele formulări fac referire la acelaşi document care va fi disponibil de la 1 iulie şi în România. Autorităţile de la Bruxelles au ajuns la un consens în ceea ce priveşte un astfel de document care să faciliteze libera trecere dintre graniţele UE pe perioada pandemiei de coronavirus.
Scopul este în primul rând de reînvia turismul, dar pentru că mai multe ţări au o problemă cu vaccinarea, s-a încercat găsirea unei soluţii de compromis. Exista, totodată, un sistem comun la nivelul statelor UE. Până acum doar nouă ţări eliberează acest document.
Pentru mai multe detalii şi noi informaţii discutăm cu Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Domnule Baciu, de la 1 iulie va fi funcţional sistemul de eliberare a documentului care facilitează liberul acces al cetăţenilor în UE. Din ce am înţeles, sunt anumite categorii de cetăteni care pot descărca acest document. Care sunt acestea şi unde pot accesa formularul?
Andrei Baciu: În primul rând aş dori să fac câteva menţiuni importante, menţiuni de context. Acest certificat nu este, nu se suprapune peste dreptul nostru la libera circulaţie în interiorul UE, însă sunt anumite ţări care, din motive de pandemie, au anumite reguli epidemiologice de carantină şi de izolare. Avem şi noi. Dacă este un cetăţean european, care vine dintr-o ţară care se încadrează spre exemplu în lista ţărilor din zona roşie, pentru persoanele care nu au risc scăzut, care nu pot să obţină acest certificat, atunci ca să nu-i îmbolnăvească pe ceilalţi se recomandă această soluţie.
A doua chestiune importantă, acest certificat este şi va fi disponibil absolut tuturor. Va putea fi descărcat de pe Internet pentru cei care se pricep să intre pe Internet şi se descurcă. Adresa este foarte simplă, certificat-covid.go.ro. Ştim că înainte aveam vaccinare-covid.go.ro. Practic înlocuim cuvântul vaccinare cu certificat şi acolo o să ne ducă către o zonă în care ne facem un cont. După ce ne facem un cont o să primim pe adresa de e-mail un link de unde putem descărca certificatul. Certificatul se aplică pentru una din cele trei situaţii, situaţii care prezintă un risc scăzut de a transmite virusul.
Prima situaţie, vorbim sigur de vaccinare. Oamenii care s-au vaccinat, pe lângă beneficiile de protecţie, să spun aşa, împotriva îmbolnăvirii, ştim că din punct de vedere ştiinţific există deja dovezi că transmit virusul într-o proporţie foarte-foarte mică. A doua categorie sunt persoanele care dovedesc că nu au virusul în organism şi cum fac acest lucru, printr-un test PCR efectuat, negativ bineînţeles, cu rezultat negativ, şi efectuat în ultimele 72 de ore. La fel, pentru această categorie de persoane sunt şanse foarte mari să nu ai virusul în organism. Şi a treia categorie de persoane este aceea care s-a vindecat, a trecut prin boală, s-a vindecat şi prezintă anticorpi, anticorpi care neutralizează o eventuală reîntâlnire, să spun aşa, cu virusul şi la fel, pentru aceste persoane din punct de vedere ştiinţific rata de transmitere a virusului este foarte-foarte mică. Deci, pentru aceste trei categorii de persoane criteriile sunt evident biologice. Deci nu ai nevoie să impui măsuri epidemiologice suplimentare, chit că vii dintr-o zonă roşie.
Lucrurile deja funcţionează şi în România. Pentru persoanele care vin din ţări încadrate în zona roşie, dacă eşti vaccinat nu stai în carantină, deci se evită această măsură epidemiologică care are menirea de a-i proteja pe ceilalţi. Asta este pe Internet, deci şi aşa va putea descărca foarte simplu, o să vedem că este foarte simplu şi foarte intuitiv. Dar, pentru cei care nu se descurcă sau nu au acces la Internet sau nu au pe cineva care poate să-i ajute, pentru toţi aceşti oameni avem şi soluţia fie prin DSP, fie cu ajutorul medicilor de familie unde procedeul este la fel, este similar şi practic vor putea beneficia de acel certificat. Mai este un lucru important: evident că la nivel european este targetul pe care-l cunoaştem cu toţii, ţinta pe care o cunoaştem cu toţii este data de 1 iulie de a adopta acest certificat.
Însă ar fi fost absurd să presupunem şi să ne propunem noi cu toţii ca de la 1 iulie toată comunitatea europeană - 450 de milioane de oameni - să treacă la acest lucru. Şi atunci, tocmai pentru că ar fi fost irealizabil, s-a venit cu această soluţie prin care avem o perioadă de tranziţie, o perioadă de 6 săptămâni în care atât certificatele pe care le avem noi în momentul de faţă, certificatele de vaccinare, vor fi la fel de valabile fără niciun fel de problemă. Însă, avantajul este acela al tehnologiei, pentru că imaginaţi-vă acum că lumea a început să călătorească, situaţia epidemiologică e mai bună, închipuiţi-vă că sunt 27 de state membre, care au cel puţin 27 de certificate de vaccinare în format propriu, diferite, şi probabil alte zeci sau sute de certificate de testare.
Închipuiţi-vă ce cozi s-ar fi creat la punctele de trecere a frontierei, dacă ar trebui cineva să stea să poată să verifice atâtea tipuri de documente. Astfel cu această soluţie super simplă, când trecem fontiera avem un cod, care este scanat la punctele de trecere a frontierei fie dacă avem un smartphone, un telefon inteligent, fie pe hârtie, acest certificat vine la pachet cu un cod QR, aşa se numeşte, şi practic acesta este cel care este scanat la punctul de trecere a frontierei fără ca să stea cineva manual să verifice certificat cu certificat, hârtie cu hârtie, să vadă dacă este valid sau autentic, ceea ce ar fi creat cozi imense, pentru că nimeni nu-şi doreşte acum când s-a deschis perioada de concedii, de călătorii, de vacanţe, să stea suplimentar la coadă.
Realizator: Spuneţi-ne un lucru. Există un termen de valabilitate al acestui document?
Andrei Baciu: Aici, lucrurile trebuie văzute în funcţie de cele trei categorii de care spuneam. Spre exemplu, pentru varianta de certificat care se emite pentru cei vaccinaţi, termenul de valabilitate al documentului este de iunie 2022. Atenţie, este foarte important! Este termenul de valabilitate al documentului, nu al vaccinării, nu al vaccinului.
Realizator: Staţi un pic! Haideţi să luăm un exemplu concret, exemplul meu, am făcut rapelul în luna februarie. Eu pot scoate acum un astfel de document şi va fi valabil până la anul, în 2022?
Andrei Baciu: Exact. Deci documentul pe care îl scoateţi dvs., v-aţi vaccinat şi aţi făcut rapelul în luna februarie şi documentul pe care îl veţi putea scoate, acest certificat pe opţiunea de vaccinare, va fi valid până în iunie 2022. Aici, trebuie adăugată o chestiune. Tot acest certificat există şi va exista cât vom avea pandemie. În momentul în care nu vom mai avea situaţie de criză de sănătate publică, nu mai avem nevoie de acest certificat. Dar vedem că există şi diverse situaţii epidemiologice fie mai apar noi tulpini, fie situaţia că nu ştim exact cât de mult persistă şi cât de eficientă va fi şi peste ani imunitatea dată de vaccinare şi atunci tocmai de aceea s-a pus un termen de un an de zile. Sigur, dacă va fi nevoie vom reveni și vom ajusta acest termen fără niciun fel de probleme, dar în momentul de faţă este acest termen. O să vedem ce se întâmplă în timp şi o să venim cu date, dar, încă odată, este importată diferenţa. Deci, nu are legătură cu actul medical în sine, cu vaccinul şi este un termen de valabilitate al documentului.
Realizator: Platforma online a fost implementată cu sprijinul specialiștilor Serviciului Special de Telecomunicații. Aceştia au dat asigurări că totul va fi funcțional la data stabilită, 1 iulie. Dar, acum vin și vă întreb, se poate întâmpla ca în urma numeroaselor accesări să se blocheze. Eistă un plan de rezervă pentru astfel de situație?
Andrei Baciu: Sigur că, când faci o platformă pe care te aștepţi să poată să o utilizeze câteva milioane, 10 - 15 milioane de oameni, există și acest risc. Acum, hai să luăm şi celălalt exemplu. Atunci când s-a făcut platforma de programare la vaccinare, atunci numărul de accesări a fost foarte mare, cred că a bătut recordul şi pentru site-urilor magazinelor online. Însă, totuşi, pe platforma respectivă s-au programat milioane de oameni la vaccinare şi a avut, dacă nu mă înșel, două sau maxim trei momente când pentru câteva minute platformă nu a funcționat. În șase luni de zile să nu funcționeze câteva minute de două sau de trei ori, dat fiind faptul că ar fi cea mai..., și este cea mai solicitată platformă din România mi se pare totuşi o performanță și este totuşi o chestiune foarte dificil de implementat.
Deci, dacă se va întâmpla acest lucru nu este niciun fel de problemă! Până la urmă va fi o chestiune tranzitorie, dar specialiştii de la STS realmente au lucrat foarte mult şi am încredere că nu vor fi probleme cu patforma. Dar şi dacă vor fi, cum am spus, nu este o chestiune obligatorie de pe 1 /iulie/. Noi avem această perioadă de tranziție de șase săptămâni, în care dacă nu putem efectiv pe loc, atunci pe loc - sigur că putem încerca, cred că 2,3 5 minute, că la fel s-a întâmplat şi cu vaccinarea; v-am zis, au fost două, trei episoade, dar au durat foarte puțin, câteva minute, adică nu a fost o chestiune de zile sau ceva de genul acesta.
Deci, și dacă se va întâmpla, revenim, ne uităm peste câteva minute și vom avea accest. Dar, oricum, şi dacă nu, nu putem atunci sau nu putem reveni, trebuie să știm că documentele pe care le avem în momentul de față acestea vor fi valide și le vom putem utiliza 6 săptămâni în continuare.
Sigur că dorința este aceea de a accesa şi de adescărca acest certificat, pentru că, cum spuneam, eu un cod, practic, are şi câteva date personale, nume, prenume, care sunt menţionate pe certificat, pe hârtia respectivă, însă codul respectiv este cel care este scanat şi nu mai trebuie să stai punctul de trecere a frontierei ca cineva să se uite - nu ştiu, mergi într-o ţară străină şi, evident că nu au de unde să ştie româneşte, pentru că pe certidicat scrie în limba română, şi atunci, în loc să ai tot felul de discuţii lămuritoare despre certificatul respectiv, fie faci un simplu lucru, un singur şi un simplu lucru, scanezi acel cod şi mergi mai departe. Asta este ideea din spatele acestui instrument, să eliminăm cozile, să facilităm transportul.
Realizator: Bine, nu toţi..., chiar aşa cu platforma de programare pentru vaccinare, pentru că știm bine au fost perioade lungi de nebuloasă, să zic așa, dar avantajul acum este că țările nu mai pot impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate electronice - carantină, testare, autoizolare - dacă am înțeles bine?
Andrei Baciu: Sunt două elemente distincte. Certificatul dovedește o stare fapt şi este o formă electronică, digitală, care face ca lucrurile să se întâmple foarte repede. Criteriile și politicile epidemiologice, regulile medicale pe care le are fiecare țară depind de situația epidemiologică. Spre exemplu, noi avem ţări care sunt evaluate în diverse, în cele trei categorii, din categoria verde, galbenă sau roșie, și vedem că fluctuează în funcție de numărul de îmbolnăviri din ţările respective. Ce facem, ce se întâmplă și care sunt politicile noastre pentru o ţară galbenă sau verde sau o țară roşie sunt chestiuni care țin de România.
Deci, politicile fiecărei țări vor fi aplicate individual, pentru că variază situaţia epidemiologică şi măsurile epidemiologice de la o ţară la alta. Unele ţări încă poartă măşti, iar noi vedem că nu mai purtăm măşti la exterior. Deci şi măsurile epidemiologice generale variază foarte mult.
Ce face certificatul? Certificatul digital european pentru COVID-19 face un simplu lucru, face foarte valid, validează și autentifică foarte rapid o stare de fapt, fie cea de vaccinare, fie cea de..., un rezultat negativ la testare în ultimele 72 de ore, fie trecerea prin boală şi vindecarea. Asta face certificatul. Deci, ne facilitează transportul foarte rapid și foarte eficient, fără ca vameşul respectiv, să presupunem, să trebuiască să verifice zeci de tipuri, 100 de tipuri de documente, fie de vaccinare, fie de testare, asta ar crea cozi imense. Însă, ce se întâmplă când intri în respectiva țară, depinde de respectiva ţară şi depinde de situaţia epidemiologică, de unde vii și unde te duci. Dar certificatul face ca lucrurile să se mișcă foarte rapid.
Realizator: Foarte, foarte pe scurt, am să vă rog să ne spuneți cei care doresc să călătorească în afara spațiului Uniunii Europene, pentru că știm că certificatul este recunoscut doar la nivel eruropean, ce trebuie să facă?
Andrei Baciu: Pentru moment pot să vă spun că există diverse discuții, cu diverse state din regiune non-membre ale Uniunii Europene şi există şi la nivelul unor organizaţii de transport internaţionale discuții de a avea un mecanism similar, un mecanism prin care să facilitezi transportul, să nu existe cozi, să nu fie timpi mari de aşteptare. În momentul de față acest certificat este valabil bineînțeles numai pentru UE, pentru cele 27 de state membre. Ideea şi dorința la nivel internațional evident este aceasta de a ajunge la un astfel de certificat.
Însă, sigur că, lucrurile par relativ simple, nu e mare lucru, nu-i așa, e doar o platformă, intri și pui un cod, și îți faci un cont şi se descarcă, însă să ştiţi că noi muncim de trei luni de zile la această platformă, tocmai pentru a garanta în primul rând securitatea tuturor acestor certificate și pentru a ne asigura că toate aceste lucruri funcționează și sunt conectate la serverul european tocmai pentru a putea fi verificate aceste coduri. Există și o aplicaţie de scanare. Deci este o muncă foarte, foarte mare în spate din punct de vedere tehnic, din punct de vedere administrativ, din punct de vedere juridic. Sunt mai multe ministere care au colaborat pentru dezvoltarea aceste platforme.
Deci, produsul final sigur că este o platformă, însă în spate să ştiţi că este o muncă foarte mare și nu toate țările la nivel global au această expertiză tehnică, să faci chestia asta, şi nu-ți dorești să-ţi introduci datele undeva şi după aia să te trezeşti că datele ajung pe internet...