Ceremonii și declarații de Ziua Unirii Principatelor
Unirea Principatelor Române a fost marcată, astăzi, în mai multe localităţi din ţară, în condiţii de pandemie, fără tradiţionala horă.
Articol de Radiojurnal, 24 Ianuarie 2021, 17:29
Ceremonie cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, la Constanţa
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 ianuarie, ora 16:00) - Reporter: Sorin Cealera
Realizator: La Constanţa, în Piaţa Ovidiu, câteva zeci de oameni au asistat la ceremonia organizată de autorităţi pentru a celebra 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. Alături de oficialităţile oraşului, au participat militarii Forţelor Navale şi ai Forţelor Terestre din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Oamenii nu s-au putut prinde în Hora Unirii, ca în alţi ani, din cauza măsurilor sanitare impuse pentru prevenirea şi limitarea răspândirii noului coronavirus.
-: Dimineață a cântat Maria Tănase, "Hora Unirii", am plâns și eu și soţul.
-: Este un eveniment pe care noi l-am trăit de când eram copii, la școală era Hora Unirii, cântam din suflet. Este un eveniment cu care să ne mândrim toată țara, și Dobrogea.
Reporter: Participanți an de an la ceremonia care celebrează Unirea Principatelor sau doar trecători, constănțenii aflați astăzi în Piața Ovidiu au putut asista la momente de poezie, muzică populară și muzică militară interpretată de Fanfara Forțelor Navale. Tradiționala Horă a Unirii nu a fost permisă în acest an din motive de siguranță sanitară, iar mesajul autorităților pentru cetățeni a fost unul de responsabilitate. Prefectul județului Constanța, Silviu Ioan Coşa:
Silviu Ioan Coşa: Anul aceasta nu dăm mână cu mână, ne apropiem doar sufletește, dar și raţional, pentru că mai avem puțin de muncit până când ne vom putea îmbrățișa, până când vom putea întinde iarăși hora. Anul acesta suntem uniți prin responsabilitate.
Reporter: Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, constituită din militari și marinari militari.
Declaraţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, la ceremonia de Ziua Unirii Principatelor Române, la Focşani
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 ianuarie, ora 17:00) - Realizator: Unirea Principatelor Române a fost marcată, astăzi, în mai multe localităţi din ţară, în condiţii de pandemie, fără tradiţionala horă. La 162 de ani de la acel moment, e timpul ca Unirea să fie desăvârşită prin a da Moldovei o infrastructură de transport, pentru a putea atrage şi mari investiţii, a declarat, la ceremoniile de la Focşani, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
Ludovic Orban: Trebuie să desavârşim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merită, o infrastructură de transport care să asigure conectarea la toate coridoarele de transport european, astfel încât dezvoltarea economică a Moldovei să aibă o bază solidă, iar investiţiile să treacă Carpaţii. Este momentul să apăsăm mai tare pe pedala coeziunii economice şi sociale, un principiu fundamental al Uniunii Euopene şi să permitem o dezvoltare spectaculoasă a Moldovei în anii care vor veni.
Manifestări la Iaşi, de Ziua Unirii Principatelor
RADOR (24 ianuarie) - "24 ianuarie este o zi importantă pentru români şi ne-o amintim an de an, pentru că Unirea celor două Principate Române a reprezentat un prim pas important către formarea şi consolidarea statului modern român", scrie ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, pe Facebook. Aproximativ 1000 de persoane au participat astăzi, la Iaşi, la ceremoniile care au marcat Ziua Unirii dintre Moldova şi Ţara Românească. Oficialităţile locale şi judeţene, precum şi parlamentari ieşeni au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a fost oficiată o slujbă de pomenire. Manifestările din capitala Moldovei nu au fost lipsite de incidente. După cum ne-a transmis corespondenta noastră, Cristina Vartolomei, un bărbat a aruncat cu iaurt în primarul Mihai Chirica şi a fost ridicat de forţele de ordine, iar înaintea ceremoniilor a avut loc un protest al Asociaţiei Împreună pentru A8.