Ceremonii în unitaţi militare în memoria victimelor de la Bacău
În unităţile militare din ţară şi în bazele armatei din teatrele de operaţiuni au loc vineri ceremonii în memoria victimelor accidentului aviatic de joi.
Articol de Florin Matei, 08 Martie 2013, 13:47
În unităţile militare din ţară şi în bazele armatei din teatrele de operaţiuni au loc vineri ceremonii în memoria victimelor accidentului aviatic de joi, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.
Doi militari şi-au pierdut viaţa şi 3 au fost grav-răniţi ieri în urma prăbuşirii unui elicopter de tipul IAR 330 Puma Socat.
Unul dintre răniţi a fost transferat la Spitalul de Urgenţă Florească.
Starea sa este, optrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, Bogdan Opriţa, stabilă dar cu prognostic rezervat.
Elicopterul militar, tip IAR-330 Puma Socat, al Flotilei 95 Aeriene, s-a prăbuşit în apropierea localităţii Bereşti-Bistriţa, judeţul Bacău, în timpul executării unui zbor în formaţie.
Din ordinul şefului Statului Major General, conform procedurii, au fost reţinute la sol toate aeronavele de acest tip, până la elucidarea cauzelor producerii evenimentului.
Elicopter multifuncţional, modernizat la IAR Braşov
Elicopterul de lupta IAR 3330 Puma Socat din dotarea Fortelor Aeriene Romane este o aeronava multi-functionala capabila sa indeplineasca misiuni complexe in sprijinul trupelor de uscat, inclusiv in lupta impotriva blindatelor.
Redactorul Radio România Radu Dobriţoiu transmite că elicopterul a fost modernizat la IAR Brasov, printr-un program derulat din 1999 cu corporatia ELBIT din Israel pentru imbunatatirea platformei de tipul Puma.
Acest model de elicopter a fost modernizat pana in iunie 2005 cand ultima aeronava de acest tip a fost livrata oficial Fortelor Aeriene Romane.
Elicopterul poate fi utilizat in lupta impotriva tancurilor, atac asupra fortificatiilor, recunoasteri de lupta, extrageri si salvari de trupe din zone de conflict.
Elicopterul este modernizat cu un control performant al tintirii de tipul HOCAS instalat pe casca pilotul astfel incat tunul din dotarea aeronavei se misca simultan si corelat automat cu zona in care se uita cel care coordoneaza tirul cu o eficienta maxima pentru tintire.
Avionica elicopterului permite receptionarea in timp real a datelor transmise de la sol si de alte aeronave.