Cel mai mare exerciţiu NATO din România - Saber Guardian 2017
Exerciţiul Saber Guardian 2017 continuă zilele următoare în poligonul de la Babadag şi în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
20 Iulie 2017, 06:16
Cea mai mare şi mai complexă aplicaţie militară internaţională desfăsurată pe teritoriul României, Saber Guardian 2017, a continuat cu exerciţiile de apărare antiaeriană, Tobruk Legacy 17, în poligonul de trageri sol-aer de la Capul Midia. Aproximativ 1000 de militari din 16 ţări membre NATO din care aproximativ 250 români participă la exerciţiul de apărare aeriană cu baza la sol care se desfăşoară la baza aeriană de la Kogălniceanu şi în tabăra de instrucţie de la Capul Midia.
Exerciţiul s-a desfăşurat în tabăra de instrucţie şi poligonul de trageri sol-aer din Capul Midia, este vorba despre o secvenţă a exerciţiului Tobruk Legacy 2017, cu trageri antiaeriene reale. În cadrul acestei secvenţe, forţele aeriene române au participat cu sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie medie Hawk, SUA cu sisteme de rachetă Avenger, Slovenia cu sisteme de rachetă SA 24, iar forţele terestre române cu sisteme de apărare antiaeriană SA 6 şi Ghepard.
"Exerciţiul Tobruk Legacy a fost de o complexitate deosebită, am avut de rezolvat probleme de interconectare, interoperabilitate, oamenii noştri l-au clarificat şi rezolvat cu succes. A fost o provocare pentru noi şi a constituit un bun prilej de a experimenta noi posibilităti de lucru cu partenerii străini. De partea română am avut implicaţi 160 de militari", a spus colonelul Claudiu Hermeniuc, comandantul Brigăzii 1 sol-aer Nicolae Dăscălescu:
Tobruk Legacy 2017 se desfăşoară simultan în trei ţări: Republica Cehă, Lituania şi România, iar la exerciţiu participă aproximativ 1.600 de militari, ceea ce demonstrează interoperabilitatea între multiplele structuri de forţe de apărare aeriană din Europa şi contribuie la consolidarea eforturilor de descurajare în cadrul NATO.
"Ca să te protejezi, este nevoie de rachete, armament cu gloanţe şi alte mijloace. Asta facem astăzi. Este dificil, nu este ca un joc pe calculator, este foarte dificil să fixezi ţinta şi trebuie să exersezi, însă suportul ţării gazdă este foarte important pentru defensiva colectivă", spune comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, generalul locotenent Ben Hodges.
Exerciţiul Saber Guardian 2017 continuă zilele următoare în poligonul de la Babadag şi în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Acesta nu este însă singurul exerciţiu care se desfăşoară în România.
Trei nave militare româneşti şi una franceză vor desfăşura exerciţii comune în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre. Fregata Chevalier Paul a ajuns astăzi în Portul Constanţa.
"Obiectivul acestei escale la Constanţa este de a menţine parteneriatul operaţional cu marina română, iar acesta se va concretiza sâmbătă, cu exerciţii comune la bordul fregatei. Sunt exerciţii comune de luptă împotriva tuturor ameninţărilor de orice fel, de suprafaţă, aeriene, din partea altor aeronave şi ne antrenăm împreună şi la operaţiuni de embargou. Noi ne dorim menţinerea interoperabilităţii, concretizată prin legături comune, prin proceduri comune şi o cunoaştere reciprocă a echipajelor. ealizator: Activitatea se înscrie în procesul de consolidare a securităţii în zona estică şi sudică a Tratatului Nord Atlantic, prin adoptarea unor măsuri ferme pentru a răspunde tuturor ameninţărilor. Astfel, România dovedeşte că este un contributor important pentru asigurarea securităţii regionale şi euroatlantice, nu numai un beneficiar al măsurilor adoptate de NATO", a subliniat comandantul fregatei, Hugues Laine.