Cei care dau mită nu vor fi pedepsiţi dacă denunţă fapta în termen de 1 an
Comisia specială privind legile justiţiei s-a reunit în şedinţă pentru a aduce modificări ultimelor articole din Codul Penal printre care e şi cel privind abuzul în serviciu.
Articol de Alina Bordeiaşu, 02 Iulie 2018, 12:39
Tensiuni în Comisia specială privind legile justiţiei, între putere şi opoziţie. Deputatul USR, Stelian Ion, s-a declarat nemulţumit de faptul că la comisie a ajuns cu doar zece minute înainte de începerea şedinţei propunerea Ministerului Justiţiei cu privire la redefinirea abuzului în serviciu şi stabilirea unui prag a cărui valoare să fie echivalentul salariului minim pe ecoomie, adică 1.900 lei.
Stelian Ion spunea că dacă acest amendament va trece, zeci de mii de români îşi vor face bagajele să plece din ţară.
"Nu spun doar de Liviu Dragnea că nici nu mă interesează deja persoana dlui Liviu Dragnea. Scapă pe acest text foarte mulţi funcţionari publici care au săvârşit infracţiuni grave, prejudicii foarte mari. S-a stabilit un prag, dar s-a modificat pur şi simplu întregul text şi mesajul este: dragi tineri, nu mai citiţi, nu mai învăţaţi, nu mai contează Codul Penal. ăsta este Codul Penal actual!", sus'ine deputatul USR.
PNL a susţinut că Tudorel Toader evită să vină în comisie să-şi prezinte propunerile în faţa parlamentarilor. În replică, preşedintele Comisiei, social-democratul Florin Iordache, a spus că Ministerul Justiţiei a fost tot timpul reprezentant, chiar dacă Tudorel Toader nu a fost prezent fizic la lucrările comisiei.
"Prezenţa dnei secretar de stat pe parcursul fie că discutăm de legile justiţiei, fie că discutăm de coduri, dumneai, de fiecare dată când am avut nevoie, a fost aici. Că s-a suprapus câteodată cu şedinţele de guvern e altceva, dar în majoritatea timpului punctul de vedere al ministerului... că nu am ţinut cont sau că am adoptat altceva, ăsta e dreptul parlamentului; dar prezenţa Ministerului Justiţiei a fost permanent în comisii", a declarat deputatul PSD, Florin Iordache.
A fost modificat între altele art. 290 privind darea de mită astfel încât mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia.
Propunerea a aparţinut CSM şi a fost preluată de PSD-ALDE. Dezbaterea s-au desfăşurat într-un ritm alert şi au ajuns în acest moment la controversatul articol 297 privind abuzul în serviciu la care au fost depuse 30 de amendamente.
Parlamentarii din Comisia privind legile justiţiei vor să finalizeze luni, 2 iulie, modificările la Codul Penal, să adopte un raport care să intre mâine pentru dezbatere şi vot în Senat.