CEDO obligă statul român să redeschidă ancheta privind mineriada
CEDO a condamnat statul român la plata a aproximativ 60.000 de euro daune în dosarul Mineriadei din iunie '90.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 17 Septembrie 2014, 21:07
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru felul în care autorităţile au anchetat mineriada din 13-15 iunie 1990.
Prin decizia comunicată astăzi, CEDO obligă statul român să redeschidă investigaţiile, dar şi la plata unor daune celor trei reclamanţi din dosar.
CEDO a condamnat România la plata a aproximativ 60.000 de euro daune în dosarul Mineriadei din iunie '90.
Judecătorii instanţei europene au decis că autorităţile responsabile pentru investigarea evenimentelor din iunie '90 nu au luat măsurile care ar fi putut duce la identificarea şi pedepsirea celor responsabili.
Admiţând că acest caz este unul complex, CEDO arată că importanţa acestuia pentru societatea românească ar fi trebuit să determine autorităţile române să trateze cu promptitudine şi fără amânare pentru a evita aparenţa tolerării sau acceptării unor acte ilegale.
Reamintim că cei care au dus acest caz la CEDO sunt Anca Mocanu, al cărei soţ a fost împuşcat mortal în timpul mineriadei, Marin Stoica, bătut bestial în iunie '90, şi Teodor Mărieş, în numele Asociaţiei 21 decembrie 1989, care s-a plâns la CEDO că a fost bătut şi arestat.
Judecătorii CEDO au constatat încălcarea unor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, referitoare la tortură, tratamente inumane şi degradante sau dreptul la viaţă.
Decizia comunicată astăzi este definitivă.
În România, atât Asociaţia 21 Decembrie 1989, cât şi Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului APADOR-CH, au cerut redeschiderea urgentă a dosarului şi aducerea celor vinovaţi în faţa justiţiei.
Mineriada din iunie 90 a fost anchetată timp de opt ani de procurori.
Cazul a fost soluţionat cu neînceperea urmăririi penale de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.