Ceasornicăria, meserie rară
Ceasornicăria nu mai este astăzi decât un nume de meserie ciudată, tot mai rar întâlnit în vocabularul nostru uzual.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 25 Februarie 2010, 12:10
Căutaţi în trecut pentru priceperea lor în mânuirea mecanismelor de ceasornic, reparatorii de ceasuri sunt acum pe cale de dispariţie în judeţul Vâlcea.
Ceasornicăria, o muncă destul de migăloasă, nu mai este astăzi decât un nume de meserie ciudată, tot mai rar întâlnit în vocabularul nostru uzual.
În municipiul Râmnicu Vâlcea, spre exemplu, mai există doar câteva persoane care mai montează baterii, telescoape sau curele de ceasuri electronice si prea puţine care mai repară ceasuri.
Este şi cazul Elenei Mihalache care recunoaşte că nu mai repară ceasuri, iar vechea meserie de ceasornicar se limitează acum doar la schimbarea bateriilor sau a telescoapelor.
Totodată, Elena Mihalache susţine că, deşi cele mai scumpe lucrări nu depăşesc suma de 30 de lei, vâlcenii renunţă să îşi lase ceasurile pe mâinile ceasornicarilor tocmai din cauza preţului care li se pare destul de ridicat.
Iar pentru ca aceste locuri să nu dispară încă, ceasornicăriile rămase în Râmnicu Vâlcea au adoptat şi alte servicii în cadrul aceluiaşi spaţiu, de exemplu xerox-ul.
"Trebuie să ţinem şi noi pasul şi să ne organizăm cum putem", a explicat Elena Mihalache.
Pe de altă parte, vâlcenii susţin că preferă să aibă un ceas mai scump pentru a nu apela tot timpul la ceasornicării şi regretă ceasurile mecanice care nu se mai gasesc pe piaţă.
Mai mult, aceştia spun că noile ceasuri li se par a fi de unică folosinţă, motiv pentru care preferă telefoanele mobile care au o multiplă utilitate.