Ce sfaturi ne dau specialiştii pentru a ne proteja de căldură
O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, care sunt cei mai vulnerabili în timpul caniculei, spune purtătorul de cuvânt al IGSU.
Articol de Radiojurnal, 02 Iulie 2019, 14:19
La noi în ţară, zi caniculară, cu maxime cuprinse astăzi între 29 şi 37 de grade şi disconfort termic accentuat.
Soare la Bucureşti, cu 34 de grade la această oră şi 753 de mm coloană de mercur presiune atmosferică. upă canicula din ultima vreme urmează câteva zile mai răcoroase şi ploioase. Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de furtuni pentru Moldova, Maramureş, nordul Crişanei şi local Transilvania, valabilă până la ora 23.
De asemenea, a fost transmisă o informare potrivit căreia, în cea mai mare parte a ţării, astăzi vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic - accentuat.
Mâine, instabilitatea atmosferică se va manifesta la început în nord-est, în centrul ţării şi la munte, apoi cu precădere în sud şi sud-est, unde vremea călduroasă va persista.
Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă atrag atenţia că în perioadele cu temperaturi ridicate hidratarea este foarte importantă, dar nu cu băuturi alcoolice sau cu cele care au un conţinut ridicat de cofeină.
De asemenea, se recomandă haine lejere şi evitarea deplasărilor şi activităţilor fizice între orele 11 şi 18.
O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, care sunt cei mai vulnerabili în timpul caniculei, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cătălin Chirca.
Cătălin Chirca: Temperatura lor corporală creşte de 3 ori până la 5 ori mai repede decât la un adult. Este important să manifestăm prudenţă cu ei, în primul rând, să nu îi lăsăm în maşină, întrucât acolo creşte foarte repede temperatura, iar ei se pot încălzi şi ulterior pot să apară primele simptome ale insolaţiei. De asemenea, în cazul în care la un copil apar durere de cap, ameţeală sau greaţă, trebuie să ne adresăm unui medic specialist, astfel încât să fie acordat primul ajutor sau alte tratamente de specialitate. În cazul în care alegem să ne deplasăm, aceste activităţi trebuie să aibă loc în primele ore ale dimineţii, iar în cazul în care mergem şi pe parcursul zilei, trebuie să-i protejăm cât mai bine în primul rând zona capului şi zonele care pot fi expuse razelor solare.
Realizator: În cele mai aglomerate zone ale Capitalei, Primăria a amplasat 20 de containere anticaniculă.
Acestea sunt dotate cu trusă medicală de prim ajutor completă, canapea, scaune, dozator de apă şi aparat de aer condiţionat.