Ce înseamnă "starea de alertă"
Starea de alertă permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă.
Articol de Răzvan Stancu, 27 Ianuarie 2014, 12:34
Luni, într-un comandament de urgenţă reunit la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta a declarat că în baza tuturor rapoartelor primite a aprobat solicitarea de declarare a "stării de alertă" în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea.
Potrivit premierului, starea de alertă presupune asigurarea sub comanda unitară de utilaje şi mijloace de intervenţie, carburant necesar, organizare transport şi depozitare alimente.
De asemenea înseamnă menţinerea ordinii publice, posibilitatea interzicerii circulaţiei pe anumite drumuri şi a substanţelor periculoase, a mai precizat Victor Ponta.
"Avand o conducere unitară putem să îndepartăm rapid toate consecinţele ultimelor două zile şi să ne pregătim pentru miercuri şi joi, când avem o nouă perioadă dificilă", a afirmat premierul Victor Ponta.
"Nu e vorba de achiziţii sau bani, tot ce se intervine se intervine de la nivel naţional şi tot ce punem la dispoziţie punem de la rezervele statului", a adăugat Victopr Ponta.
"Toate drepturile cetăţeneşti rămân în vigoare", a mai spus premierul.
Autorităţile iau orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004, starea de alertă permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă, informeaza Agerpres.
OUG nr. 21/2004 prevede că starea de alertă se declară şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă. În localităţi, starea de alertă o declară primarul cu aprobarea prefectului.
Pentru un judeţ, decizia aparţine prefectului şi trebuie aprobată de ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale.
Zonele afectate de inundaţii, incendii sau zăpezi pot fi evacuate şi se pot acorda ajutoare de urgenţă.
Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră.
De asemenea, conform OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.
Declararea stării de alertă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, în Monitorul Oficial al autorităţii administrativ-teritoriale respective.