CE a declanșat trei proceduri de infringement împotriva României
Domeniile vizate sunt energia, finanţele şi guvernanţa informaţiilor.
Articol de Bogdan Isopescu, 23 Mai 2024, 22:14
România este subiectul a trei scrisori de punere în întârziere din partea Comisiei Europene pe motiv că ţara noastră nu şi-a adaptat legislaţia conform prevederilor comunitare. Domeniile vizate sunt energia, finanţele şi guvernanţa informaţiilor.
Executivul comunitar a publicat, astăzi, lista cu măsurile de infringement pentru această lună şi aproape statele membre sunt somate să-şi adapteze legislaţia în anumite domenii.
Primul dosar în care este vizată țara noastră este cel privind legislația pentru eficiență energetică în clădiri, iar alături de România, Comisia somează alte șase state membre.
Conform Comisiei Europene, aceste state trebuie să-și modifice legislația, astfel încât clădirile care sunt construite să respecte anumite standarde de eficiență energetică.
Executivul european așteaptă raportul în privința acestui demers, iar dacă cele șapte state nu îl trimit în două luni, vor face obiectul unei măsuri superioare de infrigement.
Un al doilea dosar în care este implicată România este cel privind taxele încasate pentru utilizarea platformelor online, legislație destul de nouă.
România, alături de alte trei state membre, nu a informat Comisia despre taxele percepute persoanelor sau companiilor la acest capitol.
Comisia insistă că transparența în acest domeniu este vitală pentru a vedea modul în care sunt plătite sau nu taxele de către utilizatori.
La fel, cele patru state sunt somate să livreze informațiile în decurs de maximum două luni. În fine, cel de al treilea dosar de infringement în care este implicată România este cel pentru respectarea legislației europene pentru gestionarea informațiilor.
Conform Comisiei Europene, legislația în cauză înlesnește schimbul de informații între foarte multe paliere comunitare sau naționale, iar de acest lucru beneficiază nu doar cetățenii, ci și companiile sau autoritățile.
Comisia Europeană spune că 18 state membre nu au desemnat autoritatea responsabilă de implementarea acestei legislații și le somează să acționeze în consecință în termen de două luni.