CCR decide că există conflit juridic între mai multe instituţii ale statulu
Curtea Constituţională a admis sesizarea privind un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, ÎCCJ şi restul instanţelor.
Articol de Diana Surdu, 16 Ianuarie 2019, 15:37
Curtea Constituţională a admis miercuri, 16 ianuarie, sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de încheierea protocoalelor de colaborare cu SRI.
Magistraţii constituţionali au admis sesizarea Camerei Deputaţilor cu majoritate de voturi. Decizia are trei puncte.
Primul punct se referă la admiterea acestei sesizări şi se referă la protocolul scris în 4 februarie 2009.
Cel de-al doilea punct se referă la admiterea sesizării şi contestarea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între instituţii în urma protocolului încheiat în 8 decembrie 2016, precum şi la exercitarea în mod necorespunzător a controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii.
Punctul trei clarifică efectele care vor avea loc în urma acestei decizii. Şi este lăsat la latitudinea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a celorlalte instanţe judecătoreşti, dar şi la latitudinea Ministerului Public cum vor verifica în cauzele care sunt pe rolul lor, în cauzele trimise în judecată sau în cazurile care sunt pe rol cum s-a produs o încălcare a dispoziţiilor referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală. Decizia de astăzi este definitivă şi general obligatorie.
Curtea Constituţională a admis sesizarea privind un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.