CCR amână dezbaterea sesizării lui Florin Iordache
Curtea Constituţională a amânat dezbaterea privind un posibil conflict juridic între Parlament şi ICCJ pe tema completurilor specializate în fapte de corupţie.
Articol de Diana Surdu, 10 Aprilie 2019, 14:11
Curtea Constituţională a amânat pentru mâine dimineaţă dezbaterea sesizării privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în fapte de corupţie.
Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a declarat că Instanța Supremă a sfidat Parlamentul, puterea legiuitoare, prin neaplicarea Legii 78 din 2000.
El a spus că alcătuirea unor completuri specializate pentru judecarea dosarelor de corupție era obligatorie, nu facultativă, și a acuzat Instanța Supremă că a încălcat legea.
Florin Iordache: "Curtea Constituțională dacă constată că există acest conflict trebuie să stabilească clar numai pentru viitor, adică să constate că acele cauze care au fost viciate prin nelegala compunere a completelor specializate să stabilească un mod de lucru".
Reporter: Președintele Instanței Supreme, Cristina Tarcea, și-a început pledoaria spunându-le magistraților Curții că li se cere să se substituie instanței de judecată, care are de soluționat apeluri cu privire la constituirea acestor completuri.
Magistratul a arătat că sesizarea făcută de Florin Iordache încalcă o decizie de anul trecut a Curții Constituționale care notează că atribuţiile de sesizare a Curții nu pot fi delegate.
Cristina Tarcea: "Din punctul meu de vedere trebuie să îşi respecte propria jurisprudenţă, stabilită prin decizia Curţii Constituționale, la care am făcut de vorbire. Este adevărat că sesizarea în ceea ce privește protocoalele încheiate între SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte a fost făcută tot de vicepreședintele Camerei Deputaților, dar la acea dată nu era publicată încă decizia Curții Constituționale, iar soluția în ceea ce privește decizia pe protocoale a fost de asemenea pronunțată înainte ca Curtea Constituțională să motiveze decizia pe care a pronunțat-o în conflictul dintre prim-ministru și președintele României".
La Instanța Supremă sunt 170 de dosare de corupție judecate între 2003-2018.
Printre acestea se află și dosarul angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni cu executare, decizie contestată, iar în cadrul procesului în apel avocații acestuia au ridicat excepția de nelegalitate a completurilor de trei magistrați.