Cazuri de trafic şi exploatare de minori, cercetate de DIICOT
Mai mulţi minori erau trimişi în Covasna, unde erau expolataţi în agricultură fără a fi plătiţi, potrivit procurorilor. În Craiova a fost destructurată o reţea de prostituţie.
02 Noiembrie 2012, 20:20
Procurorii DIICOT au emis, vineri, mandate de arest preventiv, pentru 29 de zile, în două cazuri de trafic de persoane şi trafic de minori.
Trei bărbaţi din Bacău ar fi exploatat minori cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani.
Aceştia, alături de alţi adulţi, erau trimişi în judeţul Covasna, unde erau exploataţi şi obligaţi să muncească în agricultură, fără a fi plătiţi.
Tinerii lucrau în satul Peteni, judeţul Covasna, câte 17 ore pe zi şi au fost supuşi unor violenţe fizice şi psihice.
Cazul este anchetat de DIICOT Iaşi, iar purtătorul de cuvânt, Iulia Diaconu, explică modul în care a început ancheta.
"Victimele au depus plângeri penale împotriva inculpaţilor şi, ulterior, s-a derulat intrarea în anchetă.
"În acest caz, au fost racolate 25 de persoane, opt dintre aceste persoane erau minori, cu vârste între 12 şi 17 ani.
"Au fost transportaţi de către cei 3 inculpaţi într-o localitate în judeţul Covasna, au fost cazaţi în condiţii mizere, înfometaţi, batjocoriţi, obligaţi la muncă, iar în final, nu au primit nicio sumă de bani, au fost abandonaţi undeva în Gara Oneşti", a declarat Iulia Diaconu.
Plângeri depuse în luna septembrie
Purtătorul de cuvânt a explicat că plângerile au fost depuse în cursul lunii septembrie, la scurt timp după ce victimele au scăpat.
Iulia Diaconu a declarat că minorii au mers de bună voie la poliţie, iar aceştia provin din familii foarte sărace.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că persoanele anchetate sunt cei cu care angajatorii au avut un contract, care au stat împreună cu victimele şi că ei riscă o pedeapsă de până la 15 ani închisoare.
"Sunt suficient de multe cazuri de exploatare prin muncă, pentru că traficanţii profită de nevoia acestora de a câştiga o sumă de bani cât de mică pentru a întreţine", a mai precizat Iulia Diaconu.
Dosarul cauzei a fost completat cu informaţii de la poliţie.
Sesizările, depuse după perioada de exploatare
Ioan Pop, şef IJP Covasna, spune că, de abia după ce calvarul s-a încheiat, s-a aflat de situaţia celor 25 de victime.
"Pe perioada cât cei care declară că au fost exploataţi, nu am primit absolut nicio sesizare nici la postul de poliţie, nici la Poliţia oraşului Covasna", a susţinut Ioan Pop.
Şef IJP Covasna susţine că minorii au declarat că nu au primit mâncare, că au fost exploataţi, că nu şi-au primit salariile.
"Persoanele respective au venit aici pentru cules de cartofi, în satul Peteni.
"Ştiu că oamenii, în momentul când au părăsit locaţia respectivă, s-au dus în judeţele de unde provin şi acolo au reclamat faptul că nu şi-au primit banii şi au reclamat că au fost exploataţi", a precizat Ioan Pop.
Primarul comunei Zăbala, sat Peteni, consideră situaţia ca fiind una înjositoare şi regretabilă.
"În ziua de azi şi în situaţia în care sunt şi cu informaţia, să facă pe cineva să lucreze 17 ore. Dacă este adevărat, este înjositor pentru comuna noastră", a declarat primarul Adam Attila Peter.
Persoane exploatate sexual în Craiova
De la trafic de minori pentru muncă, sărăcia le împinge pe minore şi să se lase exploatate sexual.
Opt persoane au fost reţinute vineri, după ce poliţiştii craioveni au oprit în trafic taximetre în care se aflau nouă fete, dintre care două minore aşteptate de clienţii racolaţi de proxeneţi.
"Grupul a exploatat sexual aproximativ 40 de persoane, dintre care 10 minore.
"O parte din membrii grupului, care erau taximetrişti, transportau regulat victimele în locurile unde se întreţineau raporturile sexuale.
"Victimele erau racolate în special din familii dezorganizate sau din familii cu o stare materială precară şi în special din mediul rural.
"Majoritatea victimelor au practicat prostituţia cu acordul lor", a declarat şeful DIICOT Craiova, Adrian Gluga.
Cele două cazuri de exploatare sexuală şi trafic de persoane, sechestru pentru muncă, au în comun pe lângă faptul că sunt incluse victime minore şi că acestea şi-au dat acordul, împinse de sărăcie, cazuri care ridică o serie întreagă de probleme legate de protecţia minorilor în România.