Câteva zeci de imigranți sunt verificați la Mangalia
Trei ambarcaţiuni cu peste 200 migranţi la bord au fost interceptate de poliţiştii de frontieră în Marea Neagră.
Articol de Radiojurnal, 10 Septembrie 2017, 08:33
Trei ambarcaţiuni cu peste 200 migranţi la bord au fost interceptate de poliţiştii de frontieră în Marea Neagră. 120 dintre ei, descoperiţi într-un pescador la aproape 17 mile marine de frontiera româno-bulgară, au fost predaţi autorităţilor turce. Alţi 97 de refugiaţi din Iran şi Irak, dintre care 36 de copii, se află acum la Mangalia pentru verificări. În acest caz, cercetările sunt coordonate de un procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, după cum a precizat pentru postul nostru de radio directorul Gărzii de Coastă, comisarul-şef Laurenţiu Cristian Ţicu.
Laurenţiu Cristian Ţicu: Momentan se desfăşoară activităţi de cercetare a evenimentului sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Este un dosar sub urmărire proprie. Încă nu s-au terminat cercetările, nu am ajuns la o concluzie. În continuare ne facem treaba.
Reporter: Cei 97 de migranţi despre care vorbim unde se află acum?
Laurenţiu Cristian Ţicu: Se află la Grupul de nave Mangalia, unde se desfăşoară cercetări /.../ în latura evenimentului.
Realizator: Poliţia de Frontieră a anunţat recent mai multe măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere la graniţe. Nu orice imigrant care va cere azil în România va fi şi primit, a afirmat, ieri, Gabriela Leu, reprezentantul în România al Agenţiei pentru Refugiaţi a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Gabriela Leu: La Ministerul de Interne, la Inspectoratul General pentru Imigrări, sunt niște oameni foarte bine pregătiți, care pot să spună la sfârșitul procedurii de azil dacă o persoană are o cerere întemeiată de azil. Dacă nu are o cerere întemeiată de azil, atunci persoana respectivă nu va fi protejată de statul român, nu va primi statut de refugiat. Este foarte simplu. Și atunci nu trebuie să ne temem că vor veni oameni, că nu știm nimic despre ei, că n-au acte și așa mai departe. Deci am auzit tot felul de variante în spațiul public. Deci trebuie să avem încredere în autorități. În momentul în care cineva este recunoscut drept refugiat, acea persoană a trecut prin tot acest filtru al procedurii de azil.