Cât de naturale sunt sucurile "naturale"
Pentru ca un suc de mere să fie cu adevărat natural acesta trebuie să fie obţinut prin procesul de pasteurizare şi nu făcut din concentrat, spun reprezentanţi ai industriei de profil.
Articol de Cora Enache, 06 Iulie 2010, 10:43
Directorul unei firme de distribuţie a sucurilor, Dorin Costin spune că e sigur că există la vânzare şi sucuri de mere apropiate calitativ de cele făcute în casă.
"Nu este făcut din concentrat. În multe locuri puteţi găsi suc natural din mere 100%, dar este făcut din concentrat. Sucul integral de mere este cu totul altceva: măr stors şi atât!
"Singurul proces tehnologic este pasteurizarea. Sucul din merele stoarse se ridică la o temperatură de 70 de grade, nu la temperatura de fierbere. Apoi sunt răcite şi, în acest fel, sunt conservate", a explicat distribuitorul de sucuri naturale de mere româneşti.
Sucuri "naturale" din pudră
Potrivit acestuia, concentratele din suc se obţin prin evaporarea apei, total sau parţial, în urma acestui proces rămânând o pudră sau o substanţă umedă.
"Concentratul poate fi mai uşor transportat şi depozitat pentru o perioadă mai lungă de timp", a declarat Dorin Costin.
Când este folosit pentru fabricarea sucului, concentratul este diluat cu apă şi, de cele mai multe ori, se adaugă zahăr, conservanţi sau aditivi.
În cazul sucului natural integral de mere nu se adaugă nimic şi acesta nu este diluat cu apă înainte de pasteurizare. Şi cu toate acestea, are un termen de garanţie de un an de la fabricare şi de o lună de la deschiderea cutiei.
Dorin Costin spune că secretul este ambalajul realizat după o tehnologie germană.
"Sucul este ambalat în vid într-o pungă din folie alimentară certificată european. Punga are un robinet care funcţionează că o supapă. Deci, neintrând în contact cu aerul, sucul nu se oxidează. Pentru că sucul de mere, de obicei, se strică în momentul în care intră în contact cu aerul", a explicat Dorin Costin.
Punga de plastic este, la râdul ei, introdusă într-o cutie din carton care o protejează de lumina directă, a mai spus distribuitorul de sucuri naturale de mere româneşti.
În acest fel, spun distribuitorii, sucul de mere nu se încălzeşte excesiv, chiar dacă stă în bătaia directă a soarelui o zi întreagă.
Reprezentanţii producătorilor sucului natural integral din mere declară că afacerea începe să se dezvolte din ce în ce mai mult pentru că românii sunt dornici de produse autohtone naturale şi sănătoase.