Cartele pre-pay trebuie înregistreze la operator în baza CI
Guvernul a decis ca persoanele care deţin o cartelă de telefonie pre-plătită să fie obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate.
09 Aprilie 2014, 18:54
Persoanele care deţin o cartelă pre-plătită vor fi obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sancţiunea sistării serviciului, iar cele care doresc să cumpere o cartelă nouă o vor primi numai după ce se vor legitima.
Regula va fi aplicată şi în cazul firmelor, cărora li se vor cere documentele de constituire.
Noile norme au fost aprobate astăzi de guvern.
Măsura vine după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis în ultima sa şedinţă promovarea urgentă a unui act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale.
Deţinătorii de cartele preplătite vor fi obligaţi să le înregistreze în termen de şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, spune ministrul justiţiei Robert Cazanciuc.
"Dacă nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobilă va sista furnizarea serviciului până când deţinătorul cartelei va înregistra cartela pe baza unui document de identitate", spune Robert Cazanciuc.
"Posibilă atingere" la adresa drepturilor omului
De cealaltă parte, operatorii de telefonie mobilă vor trebui să informeze şi să-i notifice pe toţi utilizatorii.
Prevederea înregistrării este de asemenea valabilă pentru cei care achiziţionează o cartelă nouă.
De altfel, în vara anului trecut, premierul Victor Ponta a anunţat că CSAT a decis înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor preplătite încă din luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria şi a ţinut să precizeze că nu este vorba despre o operaţiune de interceptare, ci despre una de înregistrare.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki-APADOR-CH, Maria-Nicoleta Andreescu, atrage însă atenţia că prevederea ar putea intra în opoziţie cu drepturile omului.
"Mi se pare cu atât mai surprinzătoare cu cât vine la o zi după decizia Curţii Europene de Justiţie care a invalidat directiva privind retenţia datelor de trafic şi atunci când se face o colectare de date personale trebuie făcută cu mare grijă, cu nişte garanţii ferme", spune Maria-Nicoleta Andreescu.
Argumentul invocat în favoarea acestei prevederi este acela potrivit căruia cartelele preplătite ar putea fi folosite fără riscuri pentru deţinători în cazul infracţiunilor economice, dar şi a acţiunilor legate de terorism.