Carnea de vită s-a scumpit cu cel puţin 30%
Cheltuielile în fermele de animale au crescut anul acesta, în comparație cu anul trecut, din cauza exploziei de prețuri la furaje și energie electrică.
Articol de Marcela Petcu, 29 Octombrie 2022, 16:53
Carnea de vită devine un lux; producătorii spun că au majorat prețurile cu cel puțin 30% în ultima perioadă, din cauza creșterii cheltuielilor de producție și a scumpirii furajelor.
Carnea de vită este tot mai puțină și mai scumpă, și pentru că turmele de bovine au scăzut semnificativ.
Reporter: Marcela Petcu - Cheltuielile în fermele de animale au crescut anul acesta, în comparație cu anul trecut, din cauza exploziei de prețuri la furaje și energie electrică. Proprietarul de fermă Daniel Popescu spune cu cât a crescut prețul unui kilogram de carne de vită.
Daniel Popescu: În total, vreo două sute şi ceva de capete.
Reporter: Sunteţi crescător de bovine Angus. Cu cât vindeţi kilogramul de carne?
Daniel Popescu: Preţul mediu e undeva la 45 de lei kilogramul. Dar a fost secetă, s-a cunoscut. La noi, cu fabricarea astea... A crescut prețul la energie electrică, totul. Undeva la 20-30% a trebuit să ridicăm prețul.
Reporter: Directorul Direcției pentru Agricultură Giurgiu, Petra Ochişor, crede că majorările sunt justificate, în condițiile în care fermierii au avut un an greu.
Petra Ochişor: Sectorul zootehnic pot îi spune că are indirect crescute preţurile de achiziţie pentru furaje, corelate cu creșterea prețului la carburant, la energia electrică; automat ei fac o corelare în funcție de ce au investit, ca să își recupereze investiția și bineînțeles să le rămână și lor ceva în plus, care să le asigure munca prestată.
Reporter: Iar cei care vor să mănânce vită trebuie să se aștepte la prețuri tot mai mari și în perioada următoare din cauza creșterii accelerate a prețurilor la energie și furaje.