Cardul de sănătate "încalcă drepturile medicului şi pacientului"
Cardul de sănătate nu este nici în avantajul medicilor, nici în cel al pacienţilor, este de părere preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie.
Articol de Radiojurnal, 19 Septembrie 2014, 14:24
Bucureştenii primesc de azi cardurile de sănătate, iar până la începutul lunii noiembrie vor intra în posesia lor şi asiguraţii din ţară.
Teoretic este ultimul pas în informatizarea sistemului de sănătate, după reţeta electronică şi dosarul medical, dar cardurile nu vor putea fi folosite deocamdată pentru că furnizorii de servicii medicale nu au cititoare.
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, spune că noile carduri de sănătate vor prelua erorile sistemului şi că toţi furnizorii de servicii medicale îşi vor cumpăra cititoarele pe cheltuială proprie, deşi este proiectul ministerului sănătăţii.
"Cardurile nu vor putea fi folosite fără cititoare nicăieri la nici un medic. Nici în spital, nici în ambulatoriul de specialitate, nici la laborator, nici la farmacie, nici la medicul de familie. Deşi este proiectul Casei şi al ministerului nu s-au achiziţionat şi cititoarele de carduri necesare, ceea ce înseamnă că şi spitalele şi ambulatoriul de specialitate şi medicii de familie şi laboratoarele cu toţii vor trebui să ne achiziţionăm pe cheltuiala noastră, deci să sperăm că sistemul va merge", a spus Rodica Tănăsescu.
Cardul de sănătate nu este nici în avantajul medicilor, nici în cel al pacienţilor şi va crea mari dificultăţi cel puţin un an de zile, este de părere preşedintele Colegiului Medicilor Vasile Astărăstoaie.
"Cardul de sănătate nu este nici în avantajul medicilor, nici în avantajul pacienului, încalcă drepturile şi ale medicului şi a pacientului dar este în avantajul gestionarului fondurilor. Şi pentru a nu fi acuzaţi că nu vrem să-l introducem când o să vrem să fraudăm sistemul ne-am spus punctul de vedere dar nu ne-am opus vehement. Însă vor apare mari dificultăţi cel puţin un an de zile timp în care pacienţii vor fi tracasaţi, iar medicii vor fi blamaţi că nu utilizează cum trebuie cardul deşi nu este vina lor", a afirmat Vasile Astărăstoaie.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că deocamdată folosirea cardului nu este obligatorie, dar de anul viitor serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar prin intermediul acestui instrument, cu excepţia celor de urgenţă.
Purtătorul de cuvânt al Casei, Mihaela Tănase recomandă folosirea cardului atât de către asigurat cât şi de către medic.