Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cancelaria Primului Ministru devine "coordonator pentru tehnologie şi IT"

Set de măsuri pentru aplicarea ordonanţelor de urgenţă referitoare la reorganizarea, simplificarea şi debirocratizarea administraţiei centrale.

Cancelaria Primului Ministru devine "coordonator pentru tehnologie şi IT"
Şeful cancelariei prim-ministrului, Dragoş Tudorache. Foto: captură youtube.com.

Articol de Alin Şerbănescu, 07 Iulie 2016, 10:53

Guvernul Dacian Cioloş a adoptat un nou set de măsuri care pune în practică ordonanţele de urgenţă adoptate săptămâna trecută referitoare la reorganizarea, simplificarea şi debirocratizarea administraţiei centrale.

Redactorul nostru, Alin Şerbănescu, a asistat la conferinţa de presă care a urmat reuniunii Cabinetului şi detaliază.

Reporter: Cancelaria Primului Ministru va fi reorganizată. Iar printre măsurile luate se numără inclusiv crearea unei funcţii de coordonator pentru tehnologie şi IT, care se va ocupa de monitorizarea contractelor în domeniu ale administraţiei centrale, dar şi de interconectarea tuturor sistemelor IT existente în instituţiile statului.

Şeful Cancelariei Primului Ministru, Dragoş Tudorache, a precizat că decizia a fost luată în urma constatării că o mare parte din sistemele IT achiziţionate nu au o utilitate clară şi nu sunt armonizate.

Dragoş Tudorache: La acest moment, fiecare minister, fiecare agenţie au câte o structură IT. Însă ceea ce noi am constatat în aceste şase luni este că chestiuni esenţiale, de bază, pe care te aşteptai să le ai într-o organizaţie de genul unui guvern nu există. Nu există un e-mail comun la nivelul guvernului şi, de asemenea, sprijinul serviciilor IT din interiorul administraţiei, sunt fragmentate.

Reporter: Pentru scurt timp, şeful Cancelariei Primului Ministru, Dragoş Tudorache, desemnat să conducă, interimar, şi Ministerul Comunicaţiilor, va îndeplini inclusiv rolul de coordonator pentru Tehnologie şi IT. Tot astăzi, Executivul a revizuit normele de aplicare a Legii 544/2001, privind accesul la informaţiile publice. Ar urma, astfel, ca informaţiile de interes public să fie afişate, proactiv, pe site-urile instituţiilor, răspunsurile să fie transmise cetăţenilor inclusiv în format electronic, dacă aceştia solicită, iar termenele de răspuns să fie de cinci zile calendaristice pentru un refuz, zece zile pentru confirmarea unei informaţii şi 30 de zile pentru trimiterea unui răspuns care necesită o documentare mai aprofundată. Inclusiv costul unei pagini printate din documentele solicitate a fost stabilit clar: 0,05% din salariul minim pe economie. Ministrul pentru consultare publică şi dialog civic, Violeta Alexandru, a explicat motivul pentru care a fost luată inclusiv această decizie.

Violeta Alexandru: Mă uitam pe câteva date centralizate la nivelul anului 2014, constatând consilii locale care cereau 18 lei pe pagina documentului, 4 lei pe pagină, 5 lei pe pagină, ceea ce, în mod evident, atunci când se strângea un număr consistent de pagini în cererea de informaţii, ridica o problemă majoră şi făcea ca întreg sensul acestei legi, care este despre acces la informaţii, un drept constituţional al cetăţeanului, să fie pus în pericol.

Reporter: După şedinţa de guvern, şeful Cancelariei, Dragoş Tudorache, a anunţat că săptămâna viitoare va avea loc la Bruxelles o nouă rundă de discuţii pe tema vizelor, inclusiv între reprezentanţii Guvernelor României şi Canadei. El a afirmat că nu doreşte să se pronunţe asupra unei eventuale soluţii privind relaxarea regimului de vize pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada, dar partea română priveşte cu optimism aceste discuţii.

România 03 Aprilie 2025, 12:27

Un emisar special al Guvernului român a ajuns în Statele Unite

Şeful executivului a adăugat că emisarul se va alătura unui alt emisiar special al premierului, care trăieşte în SUA, pentru...

Un emisar special al Guvernului român a ajuns în Statele Unite
România 03 Aprilie 2025, 12:19

Puţin peste 600.000 de persoane pot fi adăpostite în zonele pentru protecţia civilă

Curtea de Conturi a constat că adăposturile sunt puţine, insalubre şi sunt rămase la nivelul anului 1970.

Puţin peste 600.000 de persoane pot fi adăpostite în zonele pentru protecţia civilă
România 03 Aprilie 2025, 11:25

Sibiu: Alertă de urs în zona localității Șelimbăr

Pentru avertizarea populației din zonă a fost transmis un mesaj Ro-Alert.

Sibiu: Alertă de urs în zona localității Șelimbăr
România 03 Aprilie 2025, 10:54

LIVE VIDEO: Declarații în deschiderea ședinței de guvern

Guvernul va aproba în şedinţa de joi un ajutor de stat pe 3 ani destinat fermierilor care cultivă legume.

LIVE VIDEO: Declarații în deschiderea ședinței de guvern
România 03 Aprilie 2025, 10:33

Ajutor de stat pe 3 ani destinat fermierilor care cultivă legume

Un act normativ aflat pe agenda reuniunii prevede acordarea unui sprijin financiar mai multor familii şi persoane singure...

Ajutor de stat pe 3 ani destinat fermierilor care cultivă legume
România 03 Aprilie 2025, 09:27

ASF: Riscurile rămân permanent, contează, în schimb, cum sunt gestionate

"Apel matinal" - Invitat: Sorin Mititelu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară.

ASF: Riscurile rămân permanent, contează, în schimb, cum sunt gestionate
România 03 Aprilie 2025, 08:32

Aderarea la OCDE, noul obiectiv de ţară

România a îndeplinit deja jumătate dintre condiţiile necesare pentru a face parte din Organizaţia pentru Cooperare şi...

Aderarea la OCDE, noul obiectiv de ţară
România 03 Aprilie 2025, 08:28

Prima carte de identitate electronică a fost emisă la Cluj-Napoca

Documentul permite accesul rapid la servicii electronice şi are un nivel ridicat de securitate, conform standardelor...

Prima carte de identitate electronică a fost emisă la Cluj-Napoca